Vit jul

Karin Adelsköld om Twitterstormen: ”Viktigt att inte hålla käften”

Helnyktra komikern och programledaren Karin Adelsköld berättade i går på Twitter om varför hon är ambassadör för Vit jul och om varför hon slutat dricka alkohol. Reaktionerna blev både starka och upprörda.

Hallå där Karin Adelsköld, dina inlägg på Twitter om alkohol på julen i går har väckt starka reaktioner – berätta!

– Jag skrev på Twitter att jag, innan jag blev nykterist, gärna drack på julen och att jag då var påverkad inför barnen. Det skäms jag för i dag, eftersom jag inser att jag faktiskt var berusad, även om jag inte tyckte det då. Men så är det i vår släkt. Ingen har alkoholproblem, men visst är det viktigt med glögg, snaps, öl och vin på julafton.

– Nåja, jag fick starka reaktioner på det jag skrev och några tyckte att jag var en kass mamma och att jag borde hålla käften och skämmas. Andra tyckte att jag generaliserar som påstår att många dricker under julen. De känner sig utpekade. Men jag pratar ju bara om mig själv, inte om andra!

Vad tänker du om att folk reagerar så starkt?

– Jag är förvånad och blev förstås sårad. Jag har försökt att bemöta några, men inte alla. Det blir alltid upprört när jag pratar om det här med alkohol och det här visar ju hur känslig frågan är och hur vanligt slentriandrickandet är. Jag tror inte att folk tänker på hur mycket de dricker kring jul.

För mig är det viktigt att inte hålla käften, det tänker jag aldrig göra. Jag tycker det är bra att erkänna att man har gjort fel. Det finns ju ett enkelt sätt att ta ansvar för att man har druckit inför sina barn – sluta dricka alkohol! Ja, jag skäms. Men jag har också tagit ansvar för mitt handlande. Det borde fler göra. Att jag valde att berätta öppet hur det var för mig tror jag kan få människor att tänka till. För jag tror att många dricker så som jag gjorde.

Hur känner du kring Vit jul och ditt ambassadörskap?

– Jag är ambassadör för tredje året och det känns som en otroligt bra kampanj, som lyfter den viktiga frågan om våra alkoholvanor. Just för att den bara handlar om de tre juldagarna är den lätt att ta till sig. Man måste inte vara nykter resten av livet, utan bara i tre dagar. Det tror jag att många klarar av. Förhoppningsvis känner man sedan att det gick ju bra att vara nykter på julen, det var lika trevligt ändå. Det är en fin gåva att ge sina barn.

Mer från Accent