Vit jul

Karin Adelsköld nobbar nubben

Komikern Karin Adelsköld har varit nykterist i fem år. I år är hon ambassadör för Vit Jul-kampanjen och uppmanar alla att skippa alkoholen under julen – för barnens, samvarons och hälsans skull.

Det var när 42-åriga komikern och föreläsaren Karin Adelsköld för fem år sedan insåg att hon oreflekterat drack lite för ofta och lite för mycket, som hon tog beslutet att bli helnykterist. Hon hade inget missbruk, men alkoholen var en alltför självklar del av det sociala livet. Inte minst under julhelgen.

– Jag drack min första vinglögg vid tolv på julafton och tyckte det var helt i sin ordning. Att barnen såg mig småberusad kändes inte problematiskt. Nu kan jag känna dåligt samvete över det. Alkohol ställer till med mycket elände och barn ska inte behöva uppleva fulla vuxna, allra minst under julen, som ju är barnens högtid, säger Karin Adelsköld.

Nykterheten blev ett uppvaknande. Plötsligt blev hon varse hur mycket människor faktiskt dricker och hur stark alkoholnormen är. Bland annat i tevebranschen.

– Det är vin i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Jag är oerhört kritisk till att man använder våra licenspengar till alkohol, säger Karin Adelsköld.

Hon har blivit både ifrågasatt och åsidosatt på grund av sin nykterhet.

– Jag måste alltid motivera varför jag inte dricker. De vanligaste frågorna är om jag har problem eller om jag är gravid. Som vegetarian är jag dock redan van vid att behöva motivera sådant jag inte gör, så det är ingen stor sak. Men visst är det så att jag som nykterist inte blir bjuden på middagar och fester lika ofta längre …

Hon dömer inte den som vill dricka, men gör vad hon kan för att påverka sin omgivning. Hon har märkt att när hon är med i festliga sammanhang så tenderar folk att dricka mindre. Dessutom inspirerar hon gärna med alkoholfria alternativ, vilket får en och annan att upptäcka att det är gott.

– Jag springer oftare på Systembolaget nu än när jag drack alkohol! Det har kommit massor av bra alkoholfria drycker, säger Karin Adelsköld.

Hon berättar att hon också har testat alkoholfri julöl och glögg i teve, som ett sätt att tipsa svenskarna om att man inte måste dricka alkohol under julen.

– Jag tycker att man kan vända på resonemanget. Ska inte barnen kunna få den finaste julklappen: nyktra anhöriga som ger dem av sin tid, sin närvaro och sitt engagemang? säger Karin Adelsköld med skärpa.

Själv upplever hon att hon, efter att ha skippat nubbe och glögg på julen, har mera tid till annat. Som att sitta uppe längre och spela spel eller umgås. Tidigare blev hon seg och trött tidigare på kvällen.

Men trots att många fortfarande klamrar sig fast vid alkoholen på julen tycker hon sig skönja en trendighet kring nykterhet. Allt fler offentliga personer berättar att de inte dricker alkohol, vilket bidrar till att det finns fler coola, tuffa, nyktra förebilder.

– Det känns väldigt positivt! Allt fler verkar tycka att det är sunkigt och ofräscht att dricka. Hälsa och skönhet hör inte ihop med alkohol, säger hon.

Karin Adelsköld firar vanligtvis julen i Sverige med släkten. Men i år reser hon och hennes två barn för första gången till Thailand över jul.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer