kamratstöd

Kamratstöd bjuder till sinnesro i Hällefors kyrka

Kamratstödet i Hällefors/Grythyttan arrangerar sin första utåtriktade aktivitet i helgen med en öppen sinnesrogudstjänst i Hällefors kyrka.

Vad innebär en sinnesrogudstjänst?

– Den vänder sig till anhöriga och missbrukare som kommit ur sitt missbruk. Men alla är välkomna, du behöver inte någon missbruksbakgrund alls. Man träffas, delar tankar och får ta det lugnt ett tag med andra. Någon kommer att dela med sig av sin livshistoria och vi tittar på möjligheten att ha något musikframträdande. Vi räknar med att det kommer några bussar från olika behandlingshem i området och att det även kommer folk från Örebro, säger Rickard Karlsson Korkiasaari, Kamratstödet Hällefors/Grythyttan.

Varför arrangera gudstjänster med kamratstödet?

– Det är inte alltid man blir hörd och det är ont om platser där man kan samlas för att be för de som gått bort i ett missbruk. Det här blir ytterligare ett sätt att skaffa nya verktyg och ny gemenskap med andra som dig själv.

Hur länge har Kamratstödet Hällefors/Grythyttan funnits och vad är ert huvudsakliga fokus?

– Jag startade kamratstödet i maj. Huvudsakligen har vi tänkt att vi ska motverka missbruk hos ungdomar genom att kämpa mot mobbing i skolan. Det är ofta stor faktor till varför unga missbrukar. Jag har själv varit ren i fem år och vill ge tillbaka något till samhället. Om jag kan hjälpa någon enskild ungdom eller missbrukare så är jag glad.

Hur ser aktiviteten i övrigt ut i ert område?

– Vi har bra kontakt med NBV, övriga IOGT-NTO och kamratstödet i Örebro. Vi samarbetar mycket med IOGT-NTO-föreningen, men de är främst äldre, och hos oss är medlemmarna lite yngre. Hällefors är inte så stort och det finns delade meningar om att det kommer gamla missbrukare som vill göra saker i samhället. Vi har fått en del respons från folk som vill bli medlemmar, men inte riktigt vågar än. Men efterhand hoppas vi att folk ska se hur verksamheten fungerar och att de blir mer öppna mot oss.

Vilken är er nästa aktivitet?

– Vi kommer att hålla sinnesrogudsstjänst sista söndagen i varje månad. Sen håller vi på att ansöka om pengar för framtida verksamhet. Jag här också en stor övervåning på min villa som vi håller på att bygga om till en lokal där folk kan komma och pyssla, spela spel och ta det lugnt.

Mer från Accent