Nykterhet

Kaklåda ska öppna för samtal

I dagarna har drygt 2 000 kaklådor skickats ut till NBV:s verksamhetsutvecklare i landet. Tanken är att de ska användas vid studiecirklar för fördjupade samtal om IOGT-NTO:s värdegrund.

NBV:s kaklåda – som även kallas idéfika – är ett finurligt sätt att nå ut till fler medlemmar och icke-medlemmar som deltar i förbundets studiecirklar. Med hjälp av en låda med kakor, information om NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsversamhet, samt en lite annorlunda kortlek hoppas man att det ska uppstå diskussioner kring IOGT-NTO:s kärnfrågor; demokrati, nykterhet och föreningsliv.

– Många av våra studiecirklar handlar ju om andra frågor. Det är inte självklart att man pratar demokrati på en matlagningskurs till exempel. Men på alla cirklar har man en fikapaus och då är tanken att den här lådan ska tas fram, säger Magnus Nilsson, projektledare på NBV.

Han berättar att kortleken som finns i lådan innehåller frågor kring IOGT-NTO:s kärnfrågor och med hjälp av dem kan man få igång samtal.

– Det finns ingen tidsram, utan varje grupp bestämmer själv hur länge de vill prata. Fem minuter eller tjugo spelar ingen roll. Men vi tror och hoppas att kaklådan ska göra fler medvetna om vår verksamhet och hur vårt studieförbund skiljer sig från andra, säger Magnus Nilsson.

Mer från Accent