Förebilder

Johnny Mostacero talare på Internationella mansdagen

I måndags firades Internationella mansdagen. IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero var inbjuden av bland andra Länsstyrelsen i Halland och Bendts bil för att prata manliga förebilder.

Förutom Johnny Mostacero höll Janne Andersson, förbundskapten herrlandslaget i fotboll, och ståuppkomikern Tomas Petterson varsitt anförande på temat. Alla tre hallänningar.

Behövs en internationell mansdag?

– Det förekommer ju en del skämtande om varför män behöver ytterligare en dag när vi redan har 363 mansdagar på ett år. Jag anser dock att det finns en hel del situationer där män behandlas annorlunda. Jag tänker till exempel på vårdnadstvister och varför män inte får göra PSA-tester i samma omfattning som kvinnor gör mammografi.

– Men fokus denna kväll var män som förebilder. Det tycker jag är ett i allra högsta grad relevant ämne, som vi behöver prata mer om. Att reflektera över vilka förebilder vi haft, och hur vi själva är i rollen som förebilder. För skillnaden mellan Zlatan och oss andra vanliga män är bara antalet barn och ungdomar vi är förebilder för.

Du gav männen i publiken fem råd. Vilka?

– Lova aldrig något du inte kan hålla, håll 18-årsgränsen när det gäller unga och alkohol, inse att det du gör och säger har betydelse eftersom du alltid är förebild för någon, var med och anpassa after work och andra gemenssamhetsskapande aktiviteter så att de passar alla – behöver alkohol ens vara med? Och slutligen en uppmaning att fundera över om, när, varför och i vilka sammanhang du dricker alkohol.

Har du gjort fler reflektioner?

– Att vi män behöver mer möjligheter för samtal oss emellan. Dels för att prata om det vi anser behöver bli bättre, men också vårt ansvar som förebilder för andra män som växer upp. Vilken kultur vi är med och sätter i form av ord och handling.

Vad har du själv haft för förebilder?

– Min första och största förebild var min mormor, Nancy Johansson. Hon älskade mig villkorslöst, vilket gjorde att jag gjorde vad jag kunde för att hon skulle vara stolt över mig. I arbetslivet var min första chef, Bo Johansson som drev tv- och radiobutiken i Hyltebruk, min första förebild. Han visade mig fullkomlig tillit.

Fotnot: Arrangörer var Bendt bil, Företagarna Halmstad, Hallands idrottsförbund, Högskolan i Halmstad, Länsstyrelsen i Halland, samt Sisu idrottsutbildarna.

Mer från Accent