Riksdagen

Premiär för IOGT-NTO vid riksdagens öppnande

För första gången i historien har IOGT-NTOs ordförande fått en inbjudan till riksdagens öppnande. Johnny Mostacero var på plats för att under högtidliga former mingla med politikerna.
  • Vad tänkte du när du fick inbjudan?

– Jag fick inbjudan för någon månad sedan och blev förstås både glad och överraskad. När jag insåg att ingen ordförande från IOGT-NTO tidigare har bjudits in till riksdagens öppnande kändes det självklart att tacka ja. Ett sådant tillfälle får man bara inte missa. Vilken chans att få mingla med politiker och knyta eller återknyta kontakter!

Varför fick du inbjudan tror du?

– Jag vet faktiskt inte ärligt talat. Men jag tänker att nykterhet är en fråga som ligger i tiden och att IOGT-NTO är en organisation som är både relevant och viktig som bärare av demokrati, solidaritet och nykterhet. Grundsatser som är lika aktuella nu som när vi en gång bildades.

Hur var det?

– Det var fantastiskt. Jag träffade många politiker, både gamla och nya. Bland annat pratade jag mycket med före detta äldre- och folkhälsoministern, numera landshövding i Örebro, Maria Larsson, som jag har haft mycket kontakt med genom åren. Jag blev också imponerad av Stefan Löfvens regeringsförklaring, där han framhöll vikten av att värna vår demokrati. Han vill bland annat satsa 700 miljoner på rättväsendet.

– Jag känner mig stolt och tacksam över att få leva i en demokrati där alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Den rätten finns det människor i ute i världen som dör för. Och när vi alla stämde upp i nationalsången… det gav mig gåshud.

Vilka andra kända ansikten såg du?

– Hela kungafamiljen var där, jag satt på läktaren tillsammans med prins Carl Filip, prinsessan Madeleine och många före detta ministrar. Uppslutningen var stor och för mig personligen var det en oförglömlig upplevelse.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer