Att det är enklare att leva i ett förhållande där man delar grundläggande värderingar är de flesta överens om. Det gäller även alkohol. Par där den ena oftare dricker sig berusad än den andra, är mindre nöjda med relationen än om båda dricker ungefär lika mycket. Det visar en amerikansk forskningsstudie.
Så hur kan det fungera i ett förhållande där den ena är nykterist och den andra dricker alkohol? Accent träffade Anna Carlstedt, tidigare förbundsordförande för IOGT-NTO, och hennes man Magnus Hafström, som inte bara är icke-nykterist utan dessutom krögare.
Alkoholfrågan dök upp tidigt i deras relation.
– Redan innan vi var ihop skickade jag ett meddelande till Anna där jag skämtade om att jag, liksom författaren Charles Bukowski, hade problem. Svaret kom direkt: ”Då behöver vi prata”, berättar Magnus Hafström.
Han hade inte syftat på författarens alkoholproblem, men hon drog genast öronen åt sig.
– Jag har ju levt med alkoholproblem i familjen som barn och har en allt för stark medberoendepersonlighet för att orka vara tillsammans med någon som
är alkoholberoende. Så jag var bara tvungen att reda ut det direkt, säger Anna Carlstedt.
”Jag lade genast märke till Magnus för att han var så positiv när vi beställde alkoholfritt.”
Anna Carlstedt
De träffades när hon råkade hamna på Magnus Hafströms restaurang Smultron och tång, som ligger i Grundsund i Lysekils kommun.
– Jag lade genast märke till Magnus för att han var så positiv när vi beställde alkoholfritt. Han hade fått in nya sorter och erbjöd oss, som var vana vid alkoholfritt, att smaka och säga vad vi tyckte.
– Sedan fick jag den godaste svampsås jag någonsin ätit, och när jag sa det började han i detalj berätta hur den var tillagad. Jag blev imponerad av hans kunskap och passion för mat, särskilt som jag trodde att han var servitör. I själva verket hade han hoppat in för någon som var sjuk.
Efter besöket mejlade hon till restaurangen och tackade för bemötandet. Han svarade och kontakten fortsatte på Facebook. Det är snart sju år sedan. Nu har de varit gifta i ett år.
– Jag hade funderat ett tag på vad som skulle hända om jag träffade någon som inte är nykterist. Framför allt handlar det om förtroende och respekt för varför jag valt nykterhet. Mest oroade jag mig faktiskt för om jag skulle få förståelse för mitt engagemang – det är ju inte bara det att jag inte dricker. För mig är det så politiskt, säger Anna Carlstedt.
Även alkoholvanorna har betydelse.
– Jag har aldrig sett Magnus berusad. Även om han har druckit så blir han inte förändrad och han tar fortfarande ansvar. Han dricker bara alkohol i samband med måltider, sådant som passar till maten. Jag känner mig helt trygg med Magnus.
Om Magnus Hafström hade druckit mer och ofta varit berusad är hon inte säker på att det blivit något förhållande.
– Jag tror att jag hade tyckt att det var för jobbigt. Det hade triggat mycket som jag har varit med om tidigare i livet.
”Jag tycker det är roligt med de alkoholfria drinkarna och väljer gärna sådana även om Anna inte är med.”
Magnus Hafström
– Jag tycker inte heller att Anna alltid ska vara den som kör hem för att hon inte dricker. Det tycker jag att man ska turas om med. Och jag tycker det är roligt med de alkoholfria drinkarna. De kommer mer och mer. Jag väljer gärna sådana även om Anna inte är med, fyller Magnus Hafström i.
När de är i Grundsund är Anna Carlstedt ofta ensam om att vara nykterist.
– Vi umgås mycket med Magnus syskon. De dricker inte heller mycket, och är alltid måna om att det ska finnas bra alternativ för mig. Och då blir det ju ofta som det brukar – att fler än jag dricker det alkoholfria och upptäcker att det är gott.
Hon tycker generellt att det blivit lättare att vara nykterist.
– Krogarna har bättre utbud idag, och bartenders tycker ofta att det är kul om man ber om en alkoholfri drink. Det är inte så stor fråga längre.
Även om Magnus Hafström inte är nykterist delar han i mycket Anna Carlstedts syn på alkohol.
– Trots att han faktiskt delvis lever på alkohol så stöttar han den svenska alkoholpolitiken, har god kontakt med myndigheterna, och har tydliga regler både för sig själv och för sina anställda, säger hon.
Efter många år i krogbranschen har han sett många gå under på grund av alkohol.
– Faktiskt bokstavligen gå under. Därför har jag mina regler. Jag dricker aldrig dagen innan jag jobbar, vilket betyder att jag inte dricker alls under sommaren eftersom jag jobbar minst sex dagar i veckan. Jag dricker aldrig på jobbet, ingen ”städöl”, som många tar, och inte heller efter jobbet för att koppla av. En av mina styrkor är att jag kan somna lätt även om jag jobbat sent.
Även för personalen har han ställt upp regler.
– Man får inte komma bakfull till jobbet och vi dricker inte tillsammans efter jobbet. För att få beställa alkohol på restaurangen måste de anställda stämpla ut, byta om och gå ut bakvägen, för att sedan gå in genom entrén, som gäster. De får inte gå direkt från köket till baren och beställa, säger han.
Han har också god kontakt med alkoholhandläggarna i kommunen.
– Nu har vi precis fått en ny, men med den tidigare hade jag en nära relation. Jag kunde be honom om råd i olika frågor. Han tyckte att det var bra om vi träffades ibland, så jag brukade åka upp till honom med papper som skulle lämnas in.
Anna Carlstedt inflikar att restaurangen också har ett stort utbud av alkoholfritt.
– Jag försöker öka utbudet varje år och försöker ha lika många alkoholfria ölsorter som sorter med alkohol, säger Magnus Hafström.
Anna Carlstedt påpekar att även om synen på alkohol är viktig så är det faktiskt inte det enda som avgör om ett förhållande fungerar.
”Det är nog lika viktigt för vår relation att vi har liknande värderingar och att vi befann oss i samma situation i livet när vi träffades.”
Anna Carlstedt
– Det är nog lika viktigt för vår relation att vi har liknande värderingar och att vi befann oss i samma situation i livet när vi träffades. Vi var båda separerade sedan en tid och hade barn i sena tonåren.
De har dessutom kul tillsammans.
– Det är jätteviktigt. Jag brukar ha träningsvärk i skrattmusklerna efter några dagar med Magnus. Vi är otroligt olika, men vi har ett öppet sinne och följer gärna med på den andras intressen, säger hon.
Grundstenen i deras förhållande är ärlighet.
– I mitt tidigare förhållande så sa jag oftast: ”Bestäm du”. Men med Anna så tänker jag först efter vad jag verkligen vill innan jag svarar, säger Magnus Hafström.
– Det är känselspröten som man har efter att ha levt med missbruk i familjen. Om det börjar slira på ärligheten så triggar det en massa hos mig, säger Anna Carlstedt.
Med halvvuxna barn var det bara en fördel att de inte kunde bo ihop till en början. Och fortfarande är de inte sambos på heltid.
”Jag ser fram emot att ha hand om en restaurang som inte serverar alkohol.”
Magnus Haftsröm
– På sommaren har vi ett fjortondagars förhållande. Anna kommer ner till mig varannan vecka och då försöker jag ta någon dag ledigt. Att vandra är ett gemensamt intresse så det försöker vi hinna med. Och på vinterhalvåret flyttar jag upp till Anna i Stockholm, säger Magnus Hafström.
Nu har han kommit ännu närmare Anna Carlstedts värld, sedan 1 november är han restaurangchef på Tollare, IOGT-NTO:s folkhögskola.
– Jag ser fram emot utmaningen att vända minus till plus. Och att ha hand om en restaurang som inte serverar alkohol, säger han.