Kräftor, västerbottenpaj, dill, bröd… och nubbe?
Ja tack till traditionell kräftskiva med allt vad det innebär – men nej till snapsen. Det säger Lars-Ove Källström, ordförande i IOGT-NTO:s lokalförening i Älvsborg som bjuder in till kräftskiva i föreningen:
– Att ordna nykter kräftskiva är enkelt! Det är bara att duka upp ordentligt med godtemplardricka och bordsvatten istället. Annars är det inte annorlunda mot andra kräftskivor egentligen, säger han.
I år slår föreningen på stort. Tidigare har de dukat upp till kräftfest i sin egen lokal i Borås – denna gång blir det båtutflykt ända till Fiskemuséet ute på Hönö, som kommer att dekoreras med sedvanliga kräftmånar och kulörta lyktor.
– Jag såg bilder från en annan kräftskiva på Fiskemuséet där de hade som hängrännor på alla bord. De var överfyllda med kräftor och räkor, och man fick äta så mycket man ville. Det såg så festligt ut! Så jag ville helt enkelt själv arrangera en sådan kräftskiva, säger Lars-Ove Källström.
Sagt och gjort. Lördagen den 14 september tar ett 30-tal personer på sig partyhattarna, redo att sätta tänderna i havets delikatesser. Deltagarna är inte bara inbjudna från Älvsborgs distrikt, utan även från bland annat Skaraborg, Göteborg och Alingsås.
– Det blir en riktig fest! Jag förstår faktiskt inte varför en kräftskiva nödvändigtvis måste vara förknippad med alkohol, säger Lars-Ove Källström.
– Jag tror att det finns en minst lika stark nykter tradition, och att det är många IOGT-NTO-medlemmar som har kräftskivor. Under mitt 70-åriga liv har jag faktiskt aldrig upplevt en enda kräftskiva med alkohol.
En återkommande tradition på många kräftskivor är ett vishäfte med sånger som centreras kring att ta en sup. Lars-Ove Källström menar att det finns många andra låtar att välja som man kan sjunga istället om man vill ha ett nyktert firande.
– Men det allra viktigaste för mig är att bara prata och ha trevligt – att äta kräftor är ett roligt sätt att umgås på helt enkelt. Och så är det ju så vansinnigt gott!