Kongresskärlek

”Jag hamnade i hans armar”

Kongressommaren i Piteå 2005 var het på mer än ett sätt. Under en brännande sol blev UNF:arna Matilda Svensson och Tommy Carlsson ett par. De var då 14 och 17 år gamla.

Matilda, uppvuxen i Ronneby, föddes in i rörelsen, medan Tommy – som kommer från Ånge – hade gått med i UNF året innan. År 2005 åkte han på kongress som ombud. Redan första dagen träffade han ett gäng killar som han började hänga med. En av dem hade en syster: Matilda.

– Det hände inget mellan oss direkt, men hon fanns hela tiden där, i närheten av sin bror, så vi hängde med samma personer, säger Tommy.

– Jag tänkte inget särskilt heller om Tommy, annat än att jag gillade honom. Men visst gick vi väl och sneglade lite på varandra. Så under en show en av de sista kvällarna så blev det plötsligt alldeles mörkt, jag tror att strömmen gick, och då hamnade jag i hans armar. Jag tror att det var där och då som vi blev ihop. Något hände mellan oss, säger Matilda med ett leende.

Hon berättar att det hon föll för hos Tommy var att han var så snäll, rolig och lätt att umgås med.

– Vi hade helt enkelt kul tillsammans! säger hon.

– Och jag tyckte att Matilda var väldigt söt! säger Tommy.

Efter förbundsstyrelsens traditionella show, då det sa klick på allvar, var det inte mycket kvar av kongressveckan. Tommy och Matilda försökte ändå maxa sitt umgänge så gott det gick, innan det var dags att åka hem till respektive ort.
Deras vägar skiljdes tillfälligt, men det kändes självklart att de skulle hålla kontakten. Det var enkelt med hjälp av webb-kamera. De pratade varje dag och besökte varandra så fort de hade en möjlighet. Men eftersom bägge gick i skolan blev det mest på loven – och ett och annat tillfälle utöver det.

Under sista året i gymnasiet flyttade Matilda upp till Ånge och Tommy, genom att byta inriktning på studierna och gå samhälle/ekonomi. Nu fick de äntligen ett vardagsliv ihop i Tommys lägenhet. Han jobbade då på posten.

Efter gymnasiet kom Matilda in på en utbildning i Örebro och flyttade dit. Förhållandet övergick ännu en gång i ett distansförhållande, som kom att vara i ett halvår.

Efter det flyttade Tommy också ner till Örebro och sedan dess bor paret där.

Foto: Pia Green
Matilda Svensson och Tommy Carlsson. Foto: Pia Green

Hur framtiden ser ut vet de inte – mer än att de självklart kommer att fortsätta att leva ihop.

– Vi vill gärna gifta oss och bilda familj så småningom. Men kruxet är ju att våra respektive familjer bor i olika delar av landet. När man får barn är det en fördel att bo nära föräldrar, släkt och vänner. Men var ska vi bo? I Ånge eller Ronneby? Där är vi inte helt överens ännu, säger Matilda sakta.

Bägge är övertygade om att det faktum att de träffades på UNF-kongress bidrar till att deras förhållande är så starkt.

– Vi har många gemensamma nämnare och värderingar. Vi drivs båda av ett engagemang och gillar föreningslivet. Kongressen är ett väldigt bra ställe att träffa en partner. Det blir ofta mycket flirtande, vilket är positivt, säger Tommy.

Vilket är ert recept för att hålla ihop?

– Vi har inga hemligheter för varandra. Vi kan prata om allt, även sådant som känns jobbigt. Och så gör vi nästan allt tillsammans, vi har en ofantlig mängd saker gemensamt och delar massor av intressen. Vi gillar varandras kompisar och har samma umgängeskrets, säger Tommy.

– Ja, vi är nästan en och samma person och har svetsats ihop efter tio år! Vi gillar varandra jättemycket och är varandras bästa vänner, säger Matilda.

Tips. Dejtingexperten Marie Hagbergs sex bästa dejtingtips

• Visa upp dig i olika sammanhang. Prata med många. Mingla mycket.
• Anordna en aktivitet eller ett arrangemang. Ta chansen att påminna den du är intresserad av att komma.
• Var glad och nyfiken.
• Spegla den du gillar genom att härma tonfall och rörelsemönster.
• Titta i ögonen. Säg namnet på den du är intresserad av när du pratar med hen.
• Visa intresse för den andre. Prata inte bara om dig själv.

Läs också: Det sa klick på kongressen.

Mer från Accent