Nykterhet

IOGT vill föra ut alkoholstrategin

Vladimir Poznyak från WHO presenterade processen bakom världens första alkoholstrategi på IOGT:s kongress i Norge. Foto: Joanna Wågström

I maj antog Världshälsoorganisationen, WHO, en global alkoholstrategi. Det är första gången som världens länder enats i alkoholfrågan. Nu vill IOGT omsätta papperet till praktik.

– Det är en stor framgång att ha ett globalt dokument. Nu är det dags att implementera och genomföra det som WHO har enats om i alla länder, säger Sven-Olov Carlsson, ordförande i IOGT International.

Något som IOGT, om den gamla styrelsen får sitt förslag till arbetsplan godkänt av kongressen, gärna vill ägna nästa mandatperiod åt. Genom att nätverka och skapa kontakter med andra organisationer vill Sven-Olov Carlsson att IOGT International ska vara bidragande i att lyfta strategin till nästa nivå.

På världskongressen i Fredriksstad, Norge, presenterade doktor Vladimir Poznyak från WHO arbetet bakom den globala alkoholstrategi som Världshälsoförsamlingen antagit.

Strategin som bygger på den senaste forskningen slår bland annat fast att alkohol ligger på tredje plats på listan över sjukdomsorsaker. I strategin finns det också olika riktlinjer och rekommendationer för hur länder och organisationer bör agera för att minska det skadliga bruket av alkohol.

– Alkoholstrategin är en av de viktigaste bedrifterna på global nivå när det gäller alkoholfrågan. Men vägen hit har inte varit lätt. Det finns så många olika intressen. Men det är folkhälsan och inte ekonomin som måste vara vägledande, sade Vladimir Poznyak under sin presentation för kongressen.

Svenska IOGT-NTO vill också att alkoholstrategin ska bli något mer än bara ett papper och har motionerat till kongressen i frågan. Förhoppningen är att alla medlemsländer ska åka i från Norge med en uppmaning att åka hem till sitt land och prata om alkohol som utvecklingshinder.

– Alkoholstrategin kan verkligen bli ett verktyg eftersom den är baserad på forskning. Hittills har man inte varit överens om vad som hjälper mot alkoholproblemen men nu har WHO slagit fast det. Det är ett enormt genombrott, säger IOGT -NTO:s ordförande Anna Carlstedt. Det som fungerar är att det är dyrt och svårt att få tag på. Nu kan inte alkoholindustrin säga något annat.

Joanna Wågström

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer