Nykterhet

IOGT-NTOs projekt i Thailand på tv nästa vecka

IOGT-NTO-rörelsen och Världens Barn stödjer en uppsökande verksamhet för utsatta barn och deras mammor på gränsen mellan Thailand och Burma. Nästa vecka, torsdag den 14 oktober, visar SVT ett reportage från projektet.

Världens barn är en insamling av bistånd till utsatta barn runt om i världen. Bakom insamlingen ligger tolv ideella organisationer, bland annat IOGT-NTO-rörelsen.

Insamlingen får stor uppmärksamhet i SVT och SR, och torsdagen den 14 oktober visas ett reportage från det projekt som IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut, III, framför allt har satsat på i år.

Projektet heter Voluntary Children Development Foundation, VCDF, och är en uppsökande verksamhet för utsatta barn och deras mammor på gränsen mellan Thailand och Burma.

– Joakim Vogel, som är programledare på Go’kväll, besökte vårt profilprojekt i juli. Reportaget kommer att visas den 14 oktober, men vi vet inte om det blir på morgonen eller på kvällen, säger Rosmarie Strasky, insamlingsansvarig på III.

Vad är syftet med VCDF?

– VCDF söker upp mödrar på gatan och försöker övertala dem att låta barnen komma till deras skolor eller barnhem. Mammorna och barnen tillhör ett folk som inte har något medborgarskap, vare sig i Thailand eller i Burma.

Vilken koppling har det här till droger?

– Det är så billigt med droger i det här området att de flyr in i beroendet för att de har en sådan situation som de har. VCDF jobbar med drogavvänjning av mammorna också. Barnen sniffar ofta och även de kommer in i det tyngre missbruket.

Varför bör man titta på reportaget om VCDF?

– Man bör titta eftersom det ger en inblick i vad det här handlar om, vilken värld de lever i till skillnad från den värld vi lever i – det är en sådan oerhörd skillnad. Man pratar om att Asien har tagit sig upp från den lägsta fattigdomsnivån, men det finns många exempel på extrem fattigdom kvar i Asien också. Vi tycker att det är viktigt att veta att det finns en helt annan verklighet i Thailand än den som turisterna ser, säger Rosmarie Strasky.

Jenny Stadigs

SVT på besök hos projektet VCDF i Thailand.
SVT på besök hos projektet VCDF i Thailand.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer