Alkohol

IOGT-NTO:are upprörda över alkohol på hotellrum

I helgen deltog 140 IOGT-NTO:are i en konferens på hotell Clarion på Arlanda. På rummen stod en flaska rödvin och glas på skrivbordet. Gunvor Nygren ilsknade till och skrev till hotellet. Det fick effekt.

Många reagerade över alkoholexponeringen, inte minst av skälet att en förföriskt framställd vinflaska med glas kan vara en förödande trigger för en gäst med beroendeproblem. Händelsen blev en snackis på konferensen, och diskuteras livligt även i facebookgruppen IOGT-NTO diskussion.

När Gunvor Nygren, distriktsordförande i Jönköping, kom hem efter konferensen skrev hon ett mejl till hotellet där hon framförde sin kritik. I mejlet påpekar hon att vinexponeringen rimmar illa med hotellets ambition att framstå som förkämpar för hållbarhet och utveckling:

Hej!
Under helgen bodde jag på Clarion Arlanda under en konferens bokad av Sveriges största nykterhetsorganisation IOGT-NTO. På rummet möttes jag av ett framställt kit med vinflaska och två glas. Detta upprörde mig då ni inte vet vilka era gäster är.

Detta upprörde mig då jag inte efterfrågat detta och inte vill ha!

Detta upprörde mig då jag vet att bland våra medlemmar och konferensdeltagare finns nyktra alkoholister som varje dag kämpar mot sitt beroende.

Detta upprörde mig då det visar att ni fullt ut accepterat alkoholnormen och inte reflekterar över konsekvenser.

Detta upprörde mig då det inte fanns något erbjudande som kändes attraktivt för mig utan ni förutsätter att alla blir glada av en vinflaska.

Detta upprörde mig då ni vill framstå som förkämpar för hållbarhet och utveckling men lyfter fram alkohol, som vi vet är ett hinder för hållbar utveckling?

Det finns goda alkoholfria viner som på riktigt skulle vara ett erbjudande för alla gäster.

Lite småsura hälsningar,
Gunvor Nygren

I mejlet bifogade Gunvor Nygren även sitt mobilnummer, men lite senare får hon ett svar via mejl:

Hej Gunvor,

Tack för ditt mail och feedback.

Först vill jag be om ursäkt då det inte är meningen att göra någon upprörd med vinet på rummet.

Vinet som står på bordet är inte en gåva eller kompensation utan den är en del av vår minibar. Vi har en minibar i garderoben där det finns alkoholfria alternativ så att det passar alla. Anledningen till att det röda vinet står framme är för att det inte ska vara kylt utan hålla rumstemperatur. Det ska finnas information om det på vinflaskan men utifrån ditt mail så antar jag att housekeeping missat det.

Jag kommer självklart även vidarebefordra dina synpunkter till rätt person så vi kan följa upp och förbättra oss.

Tack åter igen för dina synpunkter och önskar dig en fortsatt fin dag!

Vänliga hälsningar/Kind Regards

Camilla 

Welcome Office Agent

Gunvor Nygren blev dock inte nöjd med detta svar.

– De har missat poängen och tror att de kan skylla på någon medarbetare lägst i hackordningen, säger hon.

Hon skickade därför ytterligare ett mejl:

Hej!
Visst framgick det att det kostar pengar och även om jag är nykterist vet jag att rött vin i allmänhet ska tempereras och luftas.
Det är hela idén jag vänder mig mot; att göra alkohol lättillgängligt. Pengar brukar inte vara det som hindrar en beroende.
Dessutom är det nonchalant mot oss som organisation, knäppa oss på näsan med att detta är vad vi förväntar oss att våra kunder uppskattar, ni är avvikande.

Visst är ni ett stort hotell men en bokning för ca 140 gäster där kanske hälften bodde två nätter är väl inte att förakta.

Något surare hälsningar
Gunvor

På detta mejl får hon följande svar:

Hej Gunvor,

Som sagt var det inte meningen att göra någon upprörd och jag försökte endast förklara varför vinflaskan stod framme på bordet.
Jag har som sagt fört dina åsikter och din feedback vidare till min kollega som var ansvarig för er grupp. Hon ska även tala med bokaren från IOGT-NTO då detta var inget som framfördes under deras möten och planering av eventet.
Självklart är alla grupper lika viktiga oavsett storlek och vi tar era åsikter på största allvar. 

Tack för ditt mail och önskar dig en fortsatt fin dag!

Gunvor Nygren menar dock att det inte håller att skylla på kunden, i det här fallet IOGT-NTO, och skriver ett nytt mejl.

Hej igen! 

Det är ju det jag vänder mig mot, att ni oreflekterat ställer fram en flaska vin på varje rum.

Vi har en restriktiv alkoholpolitik i detta land för att vi solidariskt tänker på dem som har ett riskbruk eller har ett missbruk bakom sig.

Jag har ingen svårighet att välja bort alkoholen även när den står framför näsan på mig och ingen ser.

Det är hotellets tanke eller rättare sagt er otanke som visar på brist på omtanke. 

Gunvor

På tisdagen efter konferensen blev Gunvor Nygren uppringd av hotellets VD Pernilla Johansson.

– Det blev ett bra samtal. Och även om de inte gjort något olagligt, så inser de att det kan vara olämpligt och de ska diskutera vidare kring minibarer, säger Gunvor Nygren.

I ett efterföljande mejl tackar Vd för ett bra samtal och ber Gunvor Nygren att kontakta henne om hon har ”ytterligare förslag för utveckling i frågan”.

Några av deltagarna har också ifrågasatt om det verkligen är lagligt att erbjuda alkoholhaltiga drycker på det här sättet. Svaret är att det är oklart.

– Om hotellet har serveringstillstånd så har de också tillåtelse att ha minibar på hotellrummen. Ett hotellrum är privat och inte ett offentligt utrymme. Om gästerna dricker medhavd alkohol har personalen inget ansvar för det, säger Carina Cutlip, enhetschef för Tillståndsenheten i Stockholms stad.

Däremot ifrågasätter Carina Cutlip exponeringen av en vinflaska tillsammans med glas.

– Det kan diskuteras om det inte är en uppmaning till att dricka alkohol. Det är i alla fall på gränsen. De borde ha ställt fram en flaska juice eller vatten intill vinflaskan, med prisuppgift även på den alkoholfria drycken, säger hon.

Kristofer Benjaminsson, tillståndshandläggare i Sigtuna kommun dit Arlanda hör, skriver i ett mejl till Gunvor Nygren att han kommer ta kontakt med Clarion hotell:

Gällande det du lyfter fram gällande åldersgräns vet jag att många hotell av just den anledningen enbart tillåter myndiga personer att boka hotellrum, men jag kommer i det här fallet kontakta Clarion och fråga hur de säkerställer att de här sakerna upprätthålls. 

Mer från Accent