Världens barn

IOGT-NTO-rörelsen – en del av Världens barn tre år framöver

Nu är det klart att IOGT-NTO-rörelsen kommer att vara en av de 14 organisationen bakom kampanjen Världens barn i tre år till.

I fredags blev det klart att IOGT-NTO-rörelsen får vara kvar som en av organisationerna i Världens barn-insamlingen de kommande tre åren.

– Vi är jätteglada för det beslutet och stolta över att vara en del av kampanjen. Radiohjälpen har beslutat att antalet organisationer bakom Världens barn-kampanjen ska skäras ner från 22 till 14 nästa år. Då var det inte självklart att vi skulle komma med eftersom vi inte är en av de stora, säger Sara Heine, chef för IOGT-NTO-rörelsens internationella verksamhet.

Anledningen till att IOGT-NTO-rörelsen lyckades behålla sin plats tror Sara Heine kan bero på frågorna som rörelsen arbetar med.

– Vi har en fråga som berör många, men som få andra organisationer driver. Det är många som berörs av föräldrars missbruk, men också många barn som har eget missbruk, säger hon.

Bland gatubarn är missbruk av alkohol eller andra droger ett stort problem.

– Många hamnar på gatan på grund av sitt missbruk, men många av dem som bor på gatan börjar också missbruka, säger hon.

Sara Heine tror också att det har betydelse att så många i rörelsen engagerar sig i kampanjen.

– Många av våra medlemmar har ett stort engagemang för världens barn. Det är många som hjälper till att samla in pengar. I år drog man också i gång #skramla2015 som var en extra satsning för att involvera unga i insamlingsarbetet. Där var Junis, UNF och NSF drivande organisationer.

Prognosen för i år är att Världens barn-kampanjen kommer att få in 80 miljoner kronor. Den andel som IOGT-NTO-rörelsen får kommer att gå till de projekt i Sydostasien och Östafrika som rörelsen stöder.

– I år har vi dessutom sökt för ett projekt i Serbien som vänder sig till barn på flykt, säger Sara Heine.

Totalt har runt 45 000 frivilliga ställt upp för Världens barn.

– Det som är så häftigt med Världens barn är att det inte bara är en TV-gala utan att det också är en stor manifestation för barns rättigheter och att det är något som många organisationer kan samlas runt, säger Sara Heine.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer