Rapport

IOGT-NTO och Svenska Läkaresällskapet bakom ny alkoholrapport

”Arbetet med den här rapporten är något av det roligaste jag gjort” säger Svenska Läkaresällskapets ordförande Peter Friberg, om samarbetet med IOGT-NTO.

IOGT-NTO:s och Svenska Läkaresällskapets rapport om ungdomar och alkohol presenterades idag på Medicinska Riksstämman, som för närvarande hålls i Stockholm. Presentationen gjordes av IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt och Svenska Läkaresällskapets ordförande Peter Friberg.

Peter Friberg berättar att forskare rest från hela världen för att ”brainstorma” på Wendelsbergs folkhögskola under tre dagar.

– Det är verkligen ”power” i det arbetet. Vi är mycket glada över samarbetet, säger han.

Anna Carlstedt tycker att det varit spännande att läsa rapporten och att den visar att alkohol inte är ett ungdomsproblem. Hon säger att medan svenska ungdomar dricker allt mindre gäller inte detsamma för de äldsta som istället ökar sin konsumtion.

Peter Friberg påminner om att även om ungdomarna i Sverige dricker jämförelsevis lite, så är det ändå en stor andel som dricker sig berusade vilket får allvarliga konsekvenser.

Anna Carlstedt säger att det bästa med rapporten ändå är att den visar att den svenska modellen fungerar.

– Det ska vara dyrt och krångligt att dricka. Det kanske låter tråkigt, men forskningen visar att det är så man minskar alkoholskadorna, säger hon.

Peter Friberg är lyrisk över samarbetet med IOGT-NTO när Accent talar med honom efteråt.

– Det har gått strålande, bland det roligaste jag gjort i min karriär, säger han.

Han är inte ett dugg orolig för att bli hopkopplad med IOGT-NTO.

– Jag vill gärna bli hopkopplad med kunskap, fakta och engagerade människor. Per Leimar har gjort ett fantastiskt jobb. Utan honom hade inte det här gått, säger Peter Friberg.

Han betonar att det känts så roligt med ett samarbete där alla verkligen drar åt samma håll och helt öppna agendor.

– Jag hör att jag låter väldigt översvallande, men det är så jag känner, både jag och Jonas Sjögren, från Svensk förening för allmänmedicin, som suttit med i referensgruppen, säger han.

Mer från Accent