Dalarna

IOGT-NTO-medlemmar driver orientbutik i Dalarna

Sedan en dryg månad driver IOGT-NTO-medlemmarna Admir Mirovic och Yussef Khaldi en orienbutik i Långshyttan utanför Hedemora. Här säljs mat från hela världen. Däremot ingen tobak eller alkohol. Inte ens lättöl går att köpa.

Butiken öppnade den 1 mars och är ett första led i en affärsidé som Admir Mirovic, styrelseledamot i IOGT-NTO i Hedemora, har.

– Jag vill på sikt öppna fler orientbutiker som Dala Mini Market på mindre orter, jag tänker mig en kedja. Butiken i Långshyttan är välkommen. Här bor cirka 1 800 invånare samt några hundra nyinflyttade, som uppskattar att få köpa den mat de känner igen från sitt hemland. Hittills har vi fått mycket positiva reaktioner och det kommer både svenskar och invandrare och handlar. Svenskarna tycker det är kul att hitta dryck och mat som de har ätit på semestern i Turkiet till exempel, säger Admir Mirovic och berättar att man även satsar på ekologiskt och på närodlade grönsaker.

Admir Mirovic vill att alla ska känna sig välkomna. Därför står all text på varorna också på svenska. Pepparkakorna har en självklar plats här och är väldigt populära – butiken saluför ju trots allt mat från hela världen, också från Sverige. Men alkohol och tobak i alla former är bannlysta, liksom spel.

Varorna köps främst in via Admir Mirovics kontakter i Stockholm. Butiken håller öppet från morgonen fram tills åtta på kvällen – långa dagar med andra ord. För närvarande är det bara Admir Mirovic och Yussef Khaldi som expedierar. Men förhoppningen är att fler ska bli intresserade och vilja vara med och jobba. Då kan man kanske hålla öppet längre, samtidigt som butiken blir ett integrationsprojekt.

– Jag planerar också att erbjuda fika och grillad korv i parken tvärsöver gatan från butiken. En slags förlängning av Dala Mini Market om man så vill. Jag vill att detta ska bli en nykter och mysig mötesplats för alla som bor här eller som åker förbi, säger Admir Mirovic.

Mer från Accent