Nykterhet

I dag lanseras Almedalsdrinken – vi har receptet

Klart att makthavare som minglar runt i Almedalen ska sippa på en drink! Det tycker IOGT-NTO och nätverket Folkrörelser mot droger som lagom till Almedalsveckan lanserar en alkoholfri drink komponerad av bartenderesset Örjan Åstrand.

Under en vecka i juli samlas politiker, organisationer och journalister i Almedalen på Gotland för att nätverka och skapa opinion. IOGT-NTO är också på plats och nytt för i år är att de kommer bjuda de som besök Soberia – White Corner på Almedalsdrinken.

– Almedalen är en arbetsplats där det tas många beslut och kontakter knyts. Samtidigt är Almedalen en plats där många festar och umgås. Vi tycker att det saknas en alkoholfri drink i Almedalen eftersom alkohol och arbete tillsammans rimmar illa, säger Linda Engström, ordförande UNF.

Örjan Åstrand har jobbat som bartender i 24 år och är den som komponerat Almedalsdrinken.

– En drink är en drink, oavsett om den innehåller alkohol eller ej, säger Örjan bestämt.

Han ogillar att restauranger och krogar kallar drycker utan alkohol för ”alkoholfritt alternativ”.

– Varför det? Den som går in på en krog och beställer en alkoholfri drink har ju det som förstahandsval, säger Örjan.

Själv jobbar han på anrikarestaurang Tennstopet i Stockholm, har skrivit boken ”Drinkar för gravida” och driver firman Barutveckling där han bland annat föreläser om hur man som företagare tjänar på att ha ett bra utbud av alkoholfritt.

– Klart att man som företagare vinner på att ha ett bra bemötande gentemot dem som kommer till krogen, men inte vill dricka alkohol! Jag ser ju på min arbetsplats hur glada folk blir när jag erbjuder en riktigt god alkoholfri drink, säger han.

Örjan har bott på Gotland i tio år och inspirerades av ön när han satte ihop drinken.

– Huvudingredienserna är jordgubbar och fläder, något som det finns gott om på Gotland, säger Örjan, som har varit noga med att det ska vara lätt att blanda till drinken och lätt att hitta ingredienserna i vanliga mataffärer.

Linda Engström hoppas att drinken blir väl mottagen och säger att det finns planer på att släppa en ny drink nästa år om årets faller väl ut.

– Vi vill skapa fest för alla och då är alkoholfria drycker en självklarhet, säger Linda.

Text: Felicia Hedström | Bild: Martina Holmberg

Så blandar du Almedalsdrinken

Foto: Martina Holmberg

Muddla* tre jordgubbar och en klyfta lime

Tillsätt 1 cl outspädd flädersaft

Fyll glaset med isbitar

Fyll upp med sprite

Rör om och garnera med jordgubbe och myntablad

* Att muddla är att mosa på bartenderspråk. Proffsen använder en muddler.

Se också almedalsdrinken.se.

Mer från Accent