Hedemora

IOGT-NTO i Hedemora kämpar för utvisningshotade Asem

Asem flydde med sin familj från Egypten och hamnade i Hedemora. Här blev han medlem i IOGT-NTO och startade upp verksamhet för barn och unga. Han värvade dessutom ett 50-tal nya medlemmar. Då kom dråpslaget. Familjen ska utvisas. Nu kämpar IOGT-NTO-förbundet tillsammans med föreningen för att Asem ska få stanna.

I september 2013 kom 42-årige egyptiske Asem till Sverige tillsammans med fru Shymaa och tre små barn. Familjen hade flytt sitt hemland på grund av förföljelse, då Asem varit aktiv i Muslimska brödraskapet och varit delaktig i flera demonstrationer.

Familjen placerades i Hedemora och ganska snart kom Asem i kontakt med IOGT-NTO, som hyr ut en lokal till en moské. När han fick höra att IOGT-NTO delade hans värderingar om nykterhet och demokrati bad han själv om att få bli medlem.

Föreningsordföranden Gösta Johansson kunde knappt tro sina öron.

– Det hade jag inte varit med om tidigare, att någon ber om ett medlemskap, säger Gösta Johansson och berättar att han omedelbart tog den karismatiske och vänlige egyptiern till sitt hjärta. Snart fick han träffa hans fru och barn och blev lika begeistrad i dem.

Som aktiv i demokratirörelsen i Egypten var Asem, som till yrket är ekonom, drivande och bra på att organisera. Och han kände sig less på att bara sitta och rulla tummarna i väntan på Migrationsverkets beslut. Han ville jobba och göra rätt för sig och upptäckte att det fanns stora utvecklingsmöjligheter inom IOGT-NTO-föreningen. Här kunde han göra nytta för andra, samtidigt som han höll sig sysselsatt.

Han startade en Junisförening och en UNF-förening och fick många, framför allt arabisktalande, flyktingbarn att komma till IOGT-NTO:s lokal för att leka, spela, umgås och kolla på film. Under sportlovet arrangerade han aktiviteter varje dag under tio dagar. Han har också värvat 52 nya medlemmar efter att i höstas ha tagit ansvar för ett medlemsvärvningsprojekt. Dessutom har han varit delaktig i bildandet av en ny IOGT-NTO-förening i Avesta. Han har på senare tid startat studiecirklar i samarbete med NBV som syftar till att ge flyktingar kunskaper inom olika områden i det svenska samhället.

Allt detta har han gjort samtidigt som Migrationsverket gång på gång har gett familjen avslag på sin asylansökan: avslag som har överklagats till Migrationsdomstolen.

I januari i år kom det slutliga dråpslaget. Domstolen kommer inte att pröva deras överklagan igen. Nu ska de utvisas till Egypten. Om de inte kan presentera nya fakta som förändrar helhetsbilden.

Att Asem är mycket föreningsaktiv och jobbar för integration, både för sig själv och andra, kanske i sig inte är skäl nog för att få asyl. Men det är i alla fall värt ett försök att lyfta fram hans drivkraft och kämpaglöd, anser Hedemoraföreningen, som nu har skrivit till Migrationsverket och vädjat om att Asem och hans familj ska få stanna. Skälen man anför är bland annat att det är just hans driftighet som har tvingat honom på flykten. Personer som han ses som ett hot av diktaturer. Driftigheten är samtidigt en enorm tillgång, inte minst för IOGT-NTO.

– Nu gäller det att förhindra utvisning genom att hitta nya infallsvinklar att trycka på. Jag vill att vi erbjuder Asem möjlighet att utveckla ett projekt för att integrera arabisktalande på orten. Det borde väl vara värt något att en asylsökande visar framåtanda? Ju fler vi är som uppmärksammar hans fall och kämpar för att familjen ska få stanna, desto bättre chanser har de förhoppningsvis, säger Gösta Johansson, som hoppas på ett mirakel.

– Jag funderar hela tiden på vad vi kan göra, säger han och ler försiktigt mot Asem, som ler tillbaka.

Asem har svårt med språket än så länge, men försöker göra sig förstådd med gester, lite engelska och den svenska han kan. På frågan vad IOGT-NTO har betytt för honom och hans familj ger han inget svar utan blir sittande med tårfyllda ögon. Han får inte fram ett ord. Sedan reser han sig och lämnar rummet.

– Det är så mycket känslor, säger Gösta Johansson sakta.

När Asem kommer tillbaka säger han att Gösta Johansson är som en far för honom. IOGT-NTO-föreningen i Hedemora har öppnat sin famn och välkomnat honom och hans familj. Det värdesätter han högt.

– Vi är desperata. Det enda vi önskar är att få stanna i Sverige. Barnen går på dagis och i skolan och har börjat rota sig. Jag vill börja arbeta, jag har så mycket att ge Sverige, säger Asem och berättar att familjen riskerar att fängslas eller dödas om de åker tillbaka till Egypten. Han kan tänka sig att försöka få asyl i ett annat land om Sverige säger nej. Men han är jätterädd att skickas tillbaka till Egypten.

– Skicka oss vart som helst. Men inte dit!

Oron är ständigt närvarande. Hustrun är deprimerad, ena sonen har vårdbehov och skulle behöva opereras i Sverige. Nu vet han inte hur det ska bli. Rädslan för att utvisningen ska hinna verkställas innan de har funnit på råd gör att han inte törs visa sitt ansikte eller sitt namn i tidningen. Tänk om någon från Migrationsverket läser om honom och drar åt snaran ytterligare!

Hur det ska gå är det ingen i nuläget som vet. Men från IOGT-NTO:s sida gör man allt för att förhindra en utvisning. Inte bara Hedemoras medlemmar är engagerade. Även IOGT-NTOs: förbundsordförande Anna Carlstedt har skrivit till Migrationsverket.

– Min utgångspunkt är det lokala initiativet, att så många i Hedemora med omnejd vill försöka hjälpa Asem. Jag har funderat på vilken roll förbundet har i detta och om det är vår sak att lyfta upp ett enskilt fall. Men våra grundsatser ger utrymme för att engagera oss i den här typen av frågor, på en medmänskligt och strukturellt plan, säger Anna Carlstedt som skickade brevet till Migrationsverket för några veckor sedan.

Hon är tydlig med att brevet är en vädjan om att Asem ska få stanna, utifrån de fakta hon har fått ta del av.

– Jag förstår att Migrationsverket har lagar att följa och att de får en mängd brev. Jag kan bara hoppas att de ska läsa mitt och ta det i beaktande, säger hon.

Hon tillägger att det är viktigt att lyfta fram människor som vill integreras – och att migration kan vara berikande för oss.

– Det här ger en motbild till den gängse bilden av den sysslolöse asylsökanden. Asem har bidragit oerhört mycket till Hedemoraföreningen. Jag tycker det är positivt att människor som han tar plats i svenska folkrörelser, konstaterar Anna Carlstedt.

Vill du ge ditt stöd till Asem? Det finns listor man kan skriva på. För mer info kontakta  Gösta Johansson, IOGT-NTO Hedemora på 076 402 05 15

Mer från Accent