Engagemang

IOGT-NTO drar igång digitalt aktivistnätverk

Genom att bli digital nätaktivist för IOGT-NTO får människor utanför nykterhetsrörelsen nu möjlighet att ge sitt stöd.

Nu kan den som inte är helnykterist, men ändå vill engagera sig och aktivera sig mot alkohol tillsammans med IOGT-NTO, ingå i ett digitalt aktivistnätverk.

– Under alkoholstör-kampanjen insåg vi att det finns många icke-medlemmar som vill stödja våra frågor och som gärna vill sprida dem på sociala medier. Det här är ett sätt att fånga upp dessa personer och ge dem en röst, säger Samuel Somo, ansvarig för digitala medier på IOGT-NTO.

Personerna som ingår i nätverket kan göra stora eller små blixtinsatser. Det kan exempelvis handla om att snabbt mobilisera folk till – eller emot – en debattartikel i media.

– Vi skickar ut ett mejl till aktivisterna och ber dem sprida exempelvis en viss artikel i sina sociala nätverk. På så vis får vi en större spridning av våra frågor med hjälp av människor som gillar det vi gör och vår organisation, men som ännu inte är redo att avstå helt från alkohol. Men tanken är ju att de kanske till slut vill bli medlemmar, säger Samuel Somo.

Samuel Somo, Kommunikatör med ansvar för digitala medier, IOGT-NTO
Samuel Somo, kommunikatör med ansvar för digitala medier på IOGT-NTO.

Han beskriver det digitala aktivistnätverket som ett av många nya sätt att ge människor en ingång i nykterhetsrörelsen.

– De vill komma nära oss, lära känna oss och hjälpa till. Det känns bra att ge dem en möjlighet att göra det, utan att kräva nykterhet. De bär våra frågor ändå och det är bra. Det gagnar oss och hjälper oss att synas och höras ännu mer i sociala medier, säger Samuel Somo.

Aktivistnätverket får växa förutsättningslöst. Tanken är människor ska ta ett aktivt val att vara med och stödja. Målet är att nätverket ska ha åtminstone 500 medlemmar efter nyår. I nuläget har 151 personer anmält sig.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer