Nykterhet

Intresse för TV-reklamanmälan på Folkhälsostämman

Idag avslutades den tre dagar långa Folkhälsostämman i Stockholm. Vid ett seminarium i går tog publiken upp frågan om IOGT-NTOs anmälan av flera TV-kanaler till Granskningsnämnden.

Seminariet handlade egentligen om Utvärdering och implementering, men vid frågestunden efteråt fick IOGT-NTOs verksamhetschef, Sara Heine, istället frågan om hur det går med anmälan. Frågeställaren verkade belåten med att få reda på att Granskningsnämnden gått vidare till sin brittiska motsvarighet Ofcom och att ärendet därmed sakta går framåt.

Sara Heine medverkade i den del av seminariet där frivilligorganisationer fick säga sin åsikt om Sveriges prioritering i ANDT-straegin.

Ewy Törnqvist från tankesmedjan Tobaksfakta ansåg att för mycket krut läggs på åldergränser och skolinformation. I stället ville hon se mer kontroll av tobaksindustrin.

Sara Heine tyckte att mycket i ANDT-strategin är bra, men hon efterlyste starkare koppling mellan forskning – politik – och handling, inte bara forskning och handling. Hon ville se fokus på en reglerad marknad, plan för äldres ökade riskkonsumtion, tidigare insatser i sjukvården, högre priser och minskad tillgänglighet.

− Vi tycker att alkoholfrågan hålls högt internationellt, men att det börjar falna här hemma, sa Sara Heine.

Per Johansson från RNS är ganska nöjd med formuleringarna i strategin på narkotikaområdet, men han tycker att det görs för lite i praktiken. Han betonar att skolan är en viktig arena och vill se satsningar på information, skolklimat, policy, handlingsplaner och drogtester.

Leena Haraké från KSAN tycker att man tar för lite hänsyn till att majoriteten av befolkningen är kvinnor som behöver andra saker än män. Hon vill också att den aggressiva och sexistiska marknadsföringen av alkohol, tobak och andra droger motverkas.

Eva Ekeroth

Mer från Accent