IOGT-NTO

I kväll smäller det – dags för Pumpen igen

I kväll går årets upplaga av frågetävlingen Pumpen av stapeln. Nytt för i år är klassindelning av lagen utifrån storlek.

I kväll klockan 20 går årets upplaga av IOGT-NTOs rörelsens frågetävling Pumpen av stapeln. 120 lag är anmälda. Men enligt tävlingsledaren Tobias Tengström brukar inte alla anmälda lag delta i slutändan.

– Jag räknar med att det kan bli några färre än förra året, då 97 lag deltog, säger han.

Han hoppas och tror att tävlingen ska bli mer spännande än någonsin. En nyhet för i år är att lagen delas in i kategorier utifrån hur många lagdeltagarna är.

– Tidigare har alla tävlat mot alla. Men det slog ofta orättvist mot de mindre lagen. Det säger ju sig själv att ett lag med 25 deltagare har bättre chans att svara rätt på frågorna än ett lag på fem deltagare. Så nu har vi delat in lagen i kategorierna ”lilla”, ”mellan” och ”stor”, där lilla kategorin har färre än 10 deltagare, mellankategorin elva till tjugo och stora kategorin över tjugo. Så det blir alltså tre vinnare, en från varje klass, säger Tobias Tengström.

Pumpen har som alltid 20 frågor, men en av dem är av praktisk natur och den har lagen fått i förväg. Övriga 19 frågor får lagen exakt klockan åtta i kväll och varje svar har en a, b och c- del som ska besvaras.

Efter en timma är tävlingstiden slut och det innebär att deltagarna måste fokusera till hundra procent under den tid de har till sitt förfogande. Alla medel är tillåtna: Uppslagsverk, datorer och smarta telefoner.

Pumpen arrangeras för 49:e året i rad.

Mer från Accent