IOGT-NTO

Hon blir IOGT-NTO:s nya generalsekreterare

Kim Reenaas har stor vana av förändringsarbete från Elsäkerhetsverket. Nu ska hon leda arbetet med att föra IOGT-NTO in i framtiden.

Den 1 september tillträder Kim Reenaas tjänsten som generalsekreterare för IOGT-NTO. Hon arbetar för närvarande som avdelningschef på Elsäkerhetsverket. Hon tyckte att uppdraget som generalsekreterare för IOGT-NTO kändes som skräddarsytt för henne.

– Jag var inte alls ute och sökte jobb, men när jag råkade se annonsen kände jag mig kallad. Det var en beskrivning som stämde väl in på mig. IOGT-NTO har en gedigen struktur, och har ett kulturarbete framför sig som lockar. Ju mer jag har satt mig in i organisationen desto mer känner jag att det är här jag hör hemma. IOGT-NTO har en ”affärsidé” i världsklass och behovet av IOGT-NTO:s insatser verkar bara öka.

Det är här jag hör hemma. IOGT-NTO har en ”affärsidé” i världsklass och behovet av IOGT-NTO:s insatser verkar bara öka.

Sedan 2010 är Kim Reenaas medlem i organisationen.

– Jag är en av de där tysta medlemmarna. När jag väl upptäckte IOGT-NTO var det en självklarhet att bli medlem, även om jag varit nykter längre än så.

Kim Reenaas blir den första kvinnliga generalsekreteraren.

– Det känns alltid bra att vara första kvinnan, men det var inget jag tänkte på innan någon sa det till mig. Annars tycker jag att IOGT-NTO gör ett imponerande jämställdhetsarbete och ligger långt framme.

Vi har ett uppdrag som ligger så väl i tiden. Behovet av solidaritet och demokrati har väl aldrig varit större än nu?

Elsäkerhetsverket där du jobbar har utsetts till Sveriges modernaste myndighet. Kommer IOGT-NTO att bli Sveriges modernaste organisation nu?

– På ett sätt tycker jag redan att IOGT-NTO är det. Vi har ett uppdrag som ligger så väl i tiden. Vi måste bara hitta vilka aktiviter vi vill genomföra och hur vi ska kommunicera dem. Behovet av solidaritet och demokrati har väl aldrig varit större än nu?

Vad är det bästa med IOGT-NTO?

– Allt engagemang som finns ute i landet. Även om alla inte alltid är överens så finns ett stort engagemang för organisationen. Sedan gillar jag hur man jobbar med helheten, att såväl nykter gemenskap som social verksamhet och politiskt påverkan finns med och att man visar att de hör ihop. Liksom hur man kopplar ihop nykterhet med solidaritet och demokrati.

Vad kan du tillföra?

– Synen på förändring, att det inte alltid behöver vara så dramatiskt. Förändring sker ständigt och behöver inte innebära att vi ska förändras, utan att vi anpassar oss och utnyttjar våra styrkor. Vad kan vi använda oss av? Vad stärker organisationen? Och jag gillar att jobba hårt.

Har du någon erfarenhet från andra ideella organisationer?

– Jag är medlem i några, men har inte varit särskilt aktiv eller haft några ideella uppdrag, säger hon.

Du bor i Kristinehamn. Kommer du att pendla eller flytta?

– Jag kommer att veckopendla, åtminstone till en början. Sedan får vi se.

Vad gör du helst på fritiden?

– Jobbar! Fast det får man visst inte säga.

Nej, det godtas inte.

– När jag inte jobbar är jag helst ute i naturen och orienterar med en grupp barn där mina egna barn ingår. Men jag går gärna ut och promenerar utan karta och kompass också.

Kim är en person med precis de egenskaper vi sökte.

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero är glad över rekryteringen.

– Kim är en person med precis de egenskaper vi sökte. Och så var det så skönt att vi alla var överens, både i arbetsutskottet, som skötte rekryteringen, och även med fackklubben, säger han.

Han påpekar att arbetet inte är över för att tjänsten är tillsatt.

– Bilden Kim har av IOGT-NTO har hon fått mestadels av Accent. Nu ligger ansvaret på oss andra att sätta in henne i organisationen och se till att hon får en bra start. Vi måste bygga en samsyn av att kansliet och alla anställda är vår gemensamma resurs. Vi vill alla att vår organisation ska utvecklas. Även om vi har lite olika förutsättningar har vi ett gemensamt mål.

Mer från Accent