Kongress 2019

Stort och smått på kongressens tredje dag

Demokratifokus, distriktsårsmöten vartannat år, auktion, slopad medlemsavgift för UNF och 98 miljoner från Miljonlotteriet. Allt rymdes under kongressfredagen.

Fredagens förhandlingar inleddes med fortsatta demokratidiskussioner. Dagens första fråga gällde förslaget från förbundsstyrelsen att alla medlemmar ska ha förslagsrätt på kongressen. Det innebär att vem som helst, som är medlem kan lägga ett förslag under kongressen. Hittills har man kunnat lägga förslag i förväg i form av en motion till kongressen, men under pågående kongress har endast ombud kunnat komma med nya förslag.

Anna Frej, ombud för Västerbotten, yrkade avslag.

– Vilka är det som kommer att lägga förslag? Jo, det är pratglada män som kommer att lägga förslag som ändå ingen kommer att rösta på och på så sätt förlänga förhandlingarna, sa hon.

Förslaget gick ändå igenom och detsamma blev resultatet för medlemmarnas rätt att lägga förslag på distriktsårsmöte.

Det beslutades också att distriktsårsmöten i fortsättningen ska hållas vartannat år.

– Att ha dem vartannat år öppnar ju också för att ha distriktsårsmöte över två dagar, med fest på kvällen, som var vanligt förr, sa förbundsordförande Johnny Mostacero när han föredrog förslaget.

För att distrikten ska slippa välja ombud till kongressen mer än ett år i förväg kommer distrikten att ordna någon form av distriktsmöten där ombud väljs och man kan diskutera motioner till kongressen.

I övrigt gick mycket av förmiddagen åt till ordningsfrågor och voteringar som ägde rum vid i stort sett vare beslut. Till slut låg förhandlingarna närmare en halv dag efter schemat och nattmangling hotade.

Eftermiddagens tempo blev dock betydligt högre och i det närmaste utan diskussion klubbades mål och verksamhetsinriktning, förslaget om bemötande, tillit och stolthet, kompetenssatsning för distriktsstyrelseledamöter, finansieringsstrategi och fortsättningen på IOGT-NTO:s förändringsarbete, Expedition 50, igenom.

En veteranmedalj delades ut även idag. Det var Birgitta Svensson, från Halmstad, som välförtjänt fick motta den.

Dagens sista inslag var motionstorget. Det blev trängsel runt skärmarna i ljushallen när ombuden skulle sätta sitt nummer vid de att-satser de höll med om. Motioner som det verkar råda enighet om kommer att klubbas igenom i klump under lördagen.

Anders Karlsson var auktionsförättare och lyckades få 3 500 kronor för löparen. Foto: Eva Ekeroth.

Under kafferasten anordnade IOGT-NTO auktion i sin monter till förmån för IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete. Föremålet som auktionerades ut var en löpare som vävts av överblivna nyckelband från förra kongressen. Budgivningen började på 100 kronor, vilket snabbt bjöds över. Till slut förvärvades löparen av Mattias Gotthold, Norrbotten, för 3 500 kronor.

Julia Carlbäcker, internationella avdelningen, får betalt av Mattias Gotthold. Foto: Eva Ekeroth.

– Jag hade pengar över och tycker att det är kul att de går till något bra. Det här är ett viktigt ändamål och så är det en rolig grej, säger han.

Mera pengar dök upp när Miljonlotteriets vd Jonatan Hjort kom med en, i flera bemärkelser, gigantisk check på 98 000 000 kronor att fördela mellan de fyra förbunden i IOGT-NTO-rörelsen. I sitt tacktal berättade Johnny Mostacero en anekdot från förra kongressen:

– Jag hade fått en sådan här check och åkte hem med den på tåget. De blickar jag fick visade att medresenärerna tänkte att det där Miljonlotteriet verkar vara ett bra lotteri – men varför åker han tåg??

Från Ungdomens nykterhetsförbunds, UNF, kongress rapporterades att de beslutat att slopa medlemsavgiften.

– Vi har ett nytt medlemssystem som möjliggör för våra medlemmar att bekräfta sitt medlemskap utan att behöva betala för det. Därför känns det onödigt med att behålla 50 kronor i medlemsavgift bara av princip. Vi vill att alla ska kunna vara med i UNF oavsett ekonomi, för det är det mest solidariska, säger förbundsordförande Isabelle Benfalk i ett pressmeddelande.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer