Nykterhet

Helene Sigfridsson:”Bara att kasta sig in i debatten”

Alldeles för många tror inte att de själva kan påverka, menar Helene Sigfridsson. Folk tror att det inte går att få politiker att lyssna eller att det kostar tokmycket pengar att hålla på med lobbying och påverkansarbete.
Helene Sigfridsson är ett levande exempel på att det där är fel.

 Med mycket små resurser lyckas hon få riksmedia att ta upp organisationen Makalösa föräldrars frågor gång på gång och hon har definitivt fångat politikernas uppmärksamhet.

– Många vet precis vad de vill påverka men det som fattas är tilliten. Alldeles för många underskattar sin egen förmåga. Man intalar sig att det är svårt eller kostar mycket pengar eller att politiker skulle vara svåra att prata med. Just det personliga mötet betyder jättemycket och svenska politiker är verkligen tillgängliga, det är sällan några problem att få till ett möte.

Ett vanligt problem är att man inte känner att man kan tillräckligt mycket om sakfrågorna. Politik känns ofta krångligt och det är alltid en massa fina ord som används. Men Helene Sigfridsson menar att alla kan lära sig det som behövs.

– Även om man kanske inte kan precis allting så kan man ändå vara med i debatten. Om man kastar sig in i den så lär man sig snabbt det man saknar. Så var det för mig när jag började på Makalösa föräldrar.

Om man ska träffa en politiker är det viktigt att man tänker igenom i förväg vad det är man vill få fram. Konkret och kortfattat. Om den här politikern bara minns en eller två saker från ert möte, vad vill du att han eller hon ska minnas då?

– Ta med ett papper till mötet där ni har sammanfattat i några korta punkter vad ni tycker och vill. Ibland märker jag att det blir för mycket lösa trådar och kringprat, särskilt om man inte är så van vid den här typen av möten. Och fokusera helst på en fråga i taget, annars kan det bli komplicerat både för politiker och media.

Att prata med journalister är lika enkelt, menar Helene Sigfridsson. Särskilt på lokala medier, där är de ofta glada om något händer. Att presentera en undersökning eller en rapport av något slag är ett bra sätt att få uppmärksamhet och det behöver inte vara så svårt. Kolla vad kommunens föreningsliv tycker om antalet serveringstillstånd eller gör en enkel undersökning ute på stan.

– Se gärna till att ni sedan kommer ut i flera olika slags media samtidigt. Om vi syns i nyheterna samtidigt som folk ser oss på lappar på stan, i insändare eller i det lokala annonsbladet så tycker man att vi finns överallt. Och om det vi säger ska bli intressant måste vi våga att välja de skarpa formuleringarna, vi får inte vara rädda för det.

Helene Sigfridsson är generalsekreterare på Makalösa föräldrar, en intresseorganisation för ensamstående föräldrar. Hon är medlem i IOGT-NTO. Hon är också fritidspolitiker (MP) med uppdrag inom landstingsfullmäktige i Stockholm. I somras nominerades hon till utmärkelsen ”årets lobbyist”.

Pierre Andersson

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer