Nyktra smultronställen

Här hittar du nyktra smultronställen

Längtar du efter att fira semester på ett ställe som är en fredad zon från alkohol och andra droger? Webbplatsen Nyktra smultronställen hjälper dig att hitta det du söker.

Inom nykterhetsrörelsen finns många fina kursgårdar och anläggningar, perfekta för ett kafébesök, en bangolf eller en hel semester. IOGT-NTO-föreningen Brofästet, som håller till på friluftsmuseet Skansen i Stockholm där ordenshuset Brofästet finns, samlar tips på nyktra smultronställen i hela landet på sin hemsida.

– Nyktra smultronställen har en lång historia som nu fått sin lansering 41 år efter att idén kläcktes. Tanken då och tanken nu är att de anläggningar som finns ute i IOGT-NTO-landet ligger på mycket natursköna platser med bra lägen till låg kostnad, säger initiativtagaren Ingemar Nilsson.

Ingemar Nilsson ser smultronställena som ett utmärkt sätt att sälja in nykterhetsrörelsen till nya potentiella medlemmar.

– Vi kan använda våra nyktra smultronställen i medlemsvärvningen, säger han.

Sillvik utanför Göteborg är ett av smultronställena på listan. Foto: Jens Wingren

Hittills finns det 15 tips med länkar på allt från från Aspans kurs- och lägergård i Blekinge i söder, till Storvallen i anrika skidorten Storlien i norr. Tanken är att fler ska läggas till.

Har du något favoritställe?
– Det finns många. Men den senaste jag lagt ut, Odengården i Sälen, är svårslagen både vad det gäller läge och pris, säger Ingemar Nilsson.

Mer från Accent