Hur ser medlemsutvecklingen ut i Skåne distrikt?
– Tyvärr har medlemsantalet sjunkit. Från 2000 till 1600 i dag. Vi vet inte exakt varför men tror att många som fallit bort är sådana som värvats gratis och som inte vill vara med när det är dags att betala. Sedan har vi många äldre medlemmar också som successivt går bort. Samtidigt är 60 procent av våra medlemmar värvade de senaste 4-5 åren.
Vad arbetar ni med just nu i distriktet?
– Vi har ju ESF-projektet där vi arbetar med somalier. Och så arbetar vi aktivt med förebyggande arbete och medlemsvärvning. Vi har en i styrelsen som är ansvarig för värvningen, men det är inte så enkelt. Skåne är ett väldigt stort distrikt och dess invånare utgör 13 procent av hela Sveriges befolkning. Här finns också 33 kommuner. Många av våra värvare är äldre och är vana vid ett visst sätt att tänka. Då går det inte så fort. Jag brukar säga att man få ta något gammalt och möblera om!
Vilka är era största utmaningar?
– Dels det förebyggande arbetet. Närheten till kontinenten gör att vi har ganska stora problem med alkohol och droger. Vi peppar våra medlemmar och föreningar att arrangera utåtriktade jippon för att uppmärksamma att vi finns och jobbar mot droger. Bland annat kommer vi att dela ut flygblad kring skolavslutningen. Vår tanke är att alla kan göra en insats, bara man gör något. Vår andra stora utmaning är att värva fler medlemmar.