IOGT-NTO

Gutar frågar Gutar firar 30 år

I helgen startade trettionde omgången av den gotländska frågetävlingen Gutar frågar Gutar, som arrangeras av IOGT-NTO.

Förra året deltog ett 30-tal lag i den första omgången – ett 100-tal personer – och allt pekar på att siffran hamnar på minst samma i år. Majoriteten är icke-medlemmar.

– Tävlingen är efter 30 år etablerad och välkänd på Gotland och intresset är stort. Vi syns i både radio och tidningar och folk är verkligen engagerade. Under finalen i mars brukar det vara uppåt 80 personer i publiken som är med och hejar på finalisterna, säger tävlingsadministratören Ann-Marie Engström från IOGT-NTO.

Vinnarna får några presentkort, äran och uppdraget att sammanställa nästa års frågor – alltid 18 till antalet och alltid med koppling till Gotland. Deltagarna får 1-2 minuter på sig per fråga. Förra året vann Eva Klint Langland, Ebbe Klint och Lars Schill.

– Det var roligt att vinna och känns jätteroligt att få göra frågorna i år. Vi försöker hålla en bra bredd, så att det inte bara blir frågor kring nyhetshändelser. Frågorna handlar om allt ifrån historia, djur och natur, litteratur och geografi, berättar Eva Klint Langland.

Omgång två av Gutar frågar Gutar går av stapeln den 17 februari och finalen den 17 mars i Visby.

Mer från Accent