Accentdrinkarna

Gott i glaset i vinter

Oavsett om, hur och när du firar jul och nyår, kan det vara trevligt med något fräscht och läskande att bjuda på under mörka vinterkvällar.

För tredje året i rad presenterar Accent alkoholfria jul- och nyårsdrinkar skapade av Thomas Jordansson.

– Under september och oktober i år har vi sålt mer än dubbelt så många alkoholfria drinkar som samma månader 2017, säger Thomas Jordansson, barchef på Cuckoos Nest i Göteborg.

Även försäljningen av alkoholfri ölen har ökat säger han.

– Det här är ju en ständigt växande trend.

I årets drinkar har han jobbat mycket med att bevara höstens smaker.

– Du kan lätt bevara smaken från höstens råvaror, till exempel rödbetor, hjortron och enbär, genom att koka dem en stund med sockerlag, säger han.

Sockerlag görs genom att blanda lika delar vatten och socker och sen koka dem tills vätskan blivit klar. Den färdiga lagen håller sig flera veckor i kylskåp.

Norrsken. Foto: Jens Wingren.

Norrsken – En fräsch mingeldrink

½ grillad citron. Se gärna till att få med lite fruktkött
2 cl sockerlag
3 cl vatten
¼ muddlat äpple. Röda äpplen blir bäst!

Citron har en skarp smak. Genom att grilla den försvinner syran lite och istället träder citronsmaken fram tydligare. Grilla citronen i en gjutjärns­panna tills den är mjuk. Går att förvara i kylskåp flera dagar efteråt.

Vinterbris. Foto: Jens Wingren.

Vinterbris – En fräsch drink till fet mat

1 del champagnevinäger
4 delar sockerlag
3 kvistar mynta
Fyll på med kolsyrat vatten och valfri smaksättare

Förbered dagen innan genom att balansera sockerlag med någon smaksatt vinäger, till exempel champagnevinäger eller äppelcidervinäger. Fyll på med vatten och färsk mynta. Ställ blandningen i kylskåpet över natten. Ju längre den får står desto bättre. Häll upp och toppa med kol­syrat vatten. Smaksätt med exempelvis citron och hjortronlag.

Pang på rödbeta. Foto: Jens Wingren.

Pang på rödbetan – Passar bra till maten

2 delar rödbetssockerlag
1 del citronsyra
4 delar kolsyrat vatten
Toppa med havtornsskum

Blanda ut en centiliter citronsyre­pulver i 50 centiliter vatten så får du en bra syrlighet att balansera sockerlagen med. Citronsyra ger en fräsch syrlighet utan att tillföra någon annan smak.
Havtornsskummet görs genom att blanda 9 delar havtornslag med en halv del grädde, två äggvitor och 5 cl citronsyra. Blanda ingredienserna i en sifon och tillsätt kolsyrepatroner tills du uppnått önskad tjocklek.

Re:citrus. Foto: Jens Wingren.

Re:citrus – Att samlas kring mellan måltiderna

1 dl kallbryggt te
Pressa ner clementin, grape och apelsin
2 cl sockerlag

Blanda ingredienserna, skaka, häll över is och riv lite muskot ovanpå. Det är ett bra sätt att ta tillvara på citrusfrukter som blivit över, till exempel de där nejliko­apelsinerna som hängt uppe ett tag och börjar bli torra. Kallbryggt te betyder bara att blanda teblad och vatten och ställa dem i kylen över natten.

Nyårskyss. Foto: Jens Wingren.

Nyårskyss – Bubbel till tolvslaget

2 cl enbärssockerlag
2 cl citron
Toppa med alkoholfritt bubbel

Här är den klassiska champagne­drinken French 75 i alkoholfri tappning, och med en enbärstwist. Balansera bara sötma och syra, och toppa sedan med valfri alkoholfri champagne.

Clementine. Foto: Jens Wingren.

Clementine –En älskling som bara blir bättre med åren

3 cl clementinshrub
1 cl sockerlag Muddlat äpple, päron och en pressad clementin
Krydda med rosmarin
Toppa med kolsyrat vatten

Shrub innebär att du lägger din smak­sättande frukt i socker. Rör runt så att frukt­saften frigörs och låt den sen lösa upp sockret, den kan behöva stå i upp till ett dygn. Häll sedan på äppelcider­vinäger tills sötman är balanserad.

Ljuvlig jul med hjortron

Accent firar 100 år av svensk demokrati med fem drinkar namngivna efter nyktra demokratikämpar. Inför julafton: Agdas apertif.

Mer från Accent