En solig vårdag vid Mälarens strand serverar Magnus Lundgren, grundare av En bättre dryck, alkoholfria drycker ur olika slags glas. En äpple/citron/ingefärsmust som smakar syrligt och friskt i ett högt champagneglas smakar jolmig och fadd ur det låga, vida vinglaset. En druvjuice som får en fin syra i ett glas smakar alldeles för sött i ett nästan identiskt, fast något lägre, glas. Hur är det möjligt?
– Det beror på var på tungan drycken trillar ner. Den smak vi känner först tenderar att ta över upplevelsen, säger Magnus Lundgren.
Han brinner för mat och dryck och tycker att de alkoholfria dryckerna behöver lyftas fram bättre.
– När det gäller alkoholdrycker så ligger fokus på smaken och vilken mat den passar till. Men när det kommer till alkoholfria drycker så flyttas fokus till dig som person och varför du inte dricker. Det vill jag ändra på, säger han.
Han förklarar att vi känner olika smaker på olika delar av tungan. Glasets form avgör var drycken landar i munnen. Sött känner vi på främre delen av tungan.
– Eftersom många alkoholfria drycker är rätt söta så passar de bäst att serveras i glas som lyfter fram syran, säger han och visar ett så kallat Riesling-glas som tagits fram just för att lyfta syrligheten genom att få drycken att landa längre in i munnen.
Glasets form påverkar inte bara var drycken landar på tungan, utan också doften, som är en stor del av smakupplevelsen.
– Kupans storlek påverkar hur doften uppfattas. Ju mer luft, det vill säga ju större kupa, desto tydligare doft, säger han och demonstrerar med en druvjuice på Merlot-druvor:
– Till mörka drycker, som den här, eller 100 procent blåbär, är en stor kupa med mycket doft att föredra. Hos vissa fina cidersorter däremot kan en lätt doft av jäst avslöjas om man serverar dem i sådant här glas.
Även avståndet mellan drycken och näsan påverkar.
– Ju längre avstånd mellan dryck och näsa desto större blir spridningen av aromerna.
Upplevelsen styrs inte bara av smaken.
– Ett glas Coca cola, som egentligen är väldigt sött, uppfattar vi som svalkande redan innan det når munnen, om vi får den serverad i ett glas utan fot och med is som kyler handen, säger han.
Kylan i sig dämpar också sötman.
– Rabarbersaft är väldigt god, men oftast söt. Rabarbern har en bra egen syra som väger upp att man har så mycket socker i. Serverar man saften kyld så försvinner också en del av sötman, säger Magnus Lundgren.
Glasets form kan även styra hur man dricker.
– Dricker man vin tar man en smutt och ställer sedan ner glaset. Dricker man mjölk eller vatten så dricker man klunkvis. Alkoholfria drycker kan man i allmänhet dricka på det sättet. Vill man att drycken ska drickas långsammare bör man inte servera druvjuice i en sejdel.
Alla kan ju inte ha olika slags glas hemma för varje dryck. Så hur ska man tänka?
– Det finns inget rätt eller fel. Och det är en poäng med att glaset är vackert. Välj det du tycker bäst om, men jag vill att du provar dig fram!
Alain Milliat – Merlot
Glaset som rekommenderas till denna druvjuice är ett Bordeaux-glas, med stor kupa för att samla upp alla aromer.
Beskows Vy – Äpple och Slånbär
Även denna måltidsdryck passar bäst i Bordeaux-glaset.
Apolinaire No 3 – Äpple Citron Ingefära
Glaset som passar väldigt bra är ett Riesling glas; ett glas som är format för att framhäva syran i en dryck. Drycken smakar friskt och fint i det glaset, medan det blev lätt kvalmigt i ett helt öppet glas.
Alain milliat – Chardonnay
Liksom Merlot är detta en ren druvjuice. Vi provade den ur ett Chardonnayglas och ett Rieslingglas, men föredrog det senare (till höger), med något mindre kupa. Det framhäver syran väldigt bra, vilket gör att sötman inte blir lika tydlig.
Tosterups Cider
Smakar bäst drucket ur ett Trapist-glas, som är ett klassiskt kupat ölglas.
Kombicha Kombucha
Kombucha är en dryck gjord på fermenterat te. Den här, som är hantverksmässigt framställd, är god att dricka ur Champagneglas. Glaset gör att drycken känns frisk och det ”svampiga” som kan finnas i Kombucha blir inte lika framträdande.
Fever Tree – Ginger Beer
En härlig dryck med bra sting från ingefäran som gör att den är ”sipp-vänlig” vilket gör den trevlig som drink. God att dricka ur ett ”trapist-glas” men går även bra i ett klassiskt Chardonnayglas, med lite större kupa än Riesling-glaset.