Sollentuna

Fyra miljoner till IOGT-NTO-förening

IOGT-NTO Sollentuna har fått fyra miljoner från Arvsfonden. Pengarna ska användas till att hjälpa unga människor att bli drogfria.

– Vi har fått pengar för att hjälpa människor ut ur en destruktiv livsstil. När de har valt att ta hjälp för sitt beroende vill vi kunna erbjuda gemenskap och andra extraverktyg för att hjälpa dem komma vidare i livet, säger projektledare Annelie Ståhl.

Hon driver Beroendepodden och kommer vara anställd av IOGT-NTO Sollentuna för att leda projektet som fått pengar av Arvsfonden.

– Beroendepodden handlar om beroende och missbruk, men även om psykisk ohälsa och medberoende. Det är mycket människor som söker hjälp via podden, och med det här projektet hoppas vi kunna hjälpa de människor som hör av sig, säger Annelie Ståhl.

Under tre år kommer föreningen ordna motionsgrupper, där personer ska kunna samlas i en ny gemenskap kring löpning. Det kommer även finnas gå-grupper. Föreningen kommer också att ordna motionslopp runt sjön Flaten.

– Flatenloppet kommer gå den 15 september. Vi springer för att bryta tystnaden kring beroende, missbruk och psykisk ohälsa. Vi kommer sätta ihop en eventgrupp med en del av de som lyssnar på podden och som behöver något nytt att göra. Vår tanke är att skapa en ny sund gemenskap för människor som behöver stöd.

Annelie Ståhl. Foto: Privat

Utöver att engagera sig i eventgrupper och springa kommer projektet även erbjuda samtalsgrupper där personer som kliver ur ett beroende kan bearbeta sorg eller trauman som kan uppkomma vid livsförändringar.

– Jag tror att man behöver jobba med hela människan, inte bara det själsliga, för att kunna hjälpa på riktigt. Det går att ta sig ur ett beroende, byta livsstil, och få ett schyst liv.

Projektet drar igång den 1 juli med den första löpgruppen.

– Vi väntar inte en sekund, det ska bli otroligt kul att komma igång. Jag har själv varit nykter i tio år och levt för att hjälpa andra människor i nykterhet, så det här blir verkligen ett sätt att få göra det helhjärtat på heltid. Jag är superglad att få dra igång det här, säger Annelie Ståhl.

Mer från Accent