Kärlek i TV

Från alkoholberoende till TV-kändis

I dag sänds andra avsnittet av dejtingprogrammet Tro, hopp och kärlek i SVT. En av dem som dejtar prästen Kristina är Janne Eklund, 44, som är nykter sedan sex år. Han ser sitt deltagande i programmet som en personlig utmaning.

Det var inte Janne Eklund själv som kom på idén att söka till SVTs dejtingprogram Tro, hopp och kärlek, utan en kompis som tipsade. Svedala-bon Janne Eklund hade varit singel i elva år och vännen tyckte att det var dags att han började dejta.

– Så jag sökte och kom till min stora förvåning med. Jag kollade om jag kunde få ledigt från jobbet som it-tekniker under inspelningsveckorna och så fort jag fått grönt ljus tackade jag ja. Det kändes spännande att få flyga till Stockholm och dejta en tjej, säger Janne Eklund, som var både nervös och förväntansfull.

Att ställa upp i ett dejtingprogram är speciellt, eftersom man exponeras för kanske hundratusentals tittare, och för Janne Eklund – som har ett mångårigt alkoholmissbruk bakom sig – kändes utmaningen extra stor.

Han har nu varit i nykter i sex år och tar en dag i taget. Han berättar att han har varit alkoholist sedan 20-årsåldern, försökt sluta många gånger, men tagit återfall. För sex år sedan kom han till vägs ände.

Jag vaknade en morgon och hade en fruktansvärd ångest och minnesluckor som sträckte sig över ett halvt dygn. Det gjorde mig jätterädd och på något vis blev det vändpunkten. Så ville jag inte må igen! Tanken på det som hände får mig att vilja fortsätta vara nykter, även om det bitvis är tufft.

Sedan han blev nykter har livet förändrats drastiskt. Men inte bara till det bättre.

– Livet är faktiskt tråkigare nu. Jag jobbar, äter och sover. Så visst kan jag sakna tiden då jag drack. Det var fester och umgänge och det hände grejer. Jag kan sakna den där gemenskapen. Men samtidigt vet jag ju att det var en gemenskap som bara byggde på alkoholen och drickandet. Och jag saknar definitivt inte bakfyllorna och ångesten!

Han får inte berätta hur det har gått för honom i Tro hopp och kärlek. Men han är hur som helst glad över erfarenheten, som han tycker har stärkt hans självförtroende.

– Jag är inte van att synas offentligt och att omges av kameror, men det var jätteroligt. En riktig kick och en positiv upplevelse för mig. Jag är glad att jag vågade göra detta, eftersom det fick mig att inse att man kan ha kul utan alkohol. Jag har också lärt känna en massa nya människor genom programmet, säger Janne Eklund, som gärna kan tänka sig att göra något liknande i framtiden.

Jag fick definitivt blodad tand. Jag skulle kunna tänka mig att jobba som statist. Eller sticka till Hollywood!

Huruvida kärleken numera finns i hans liv är han mera förtegen om. Men han konstaterar att kärlek är viktigt för honom och att han inte vill leva ensam.

– Jag är en väldigt social person och gillar att vara i ett förhållande och med vänner. Alla behöver känna sig behövda och saknade, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer