Nykterhet

Föreningstipset: Lyckad integration i Skutskär

I Skutskär i Uppland har man på några få år lyckats skapa en aktiv och blomstrande IOGT-NTO-förening. I dag har man 34 medlemmar, varav många har en annan etnisk bakgrund än svensk.

I Skutskär finns många flyktingar och en av föreningens hjärtefrågor är just att fånga upp nysvenskarna och arbeta med integration. Man arbetar alkoholpolitiskt, förebyggande och med demokratifrågor – alltid över förbundsgränserna.

Junisverksamhet med alla metoder drogs igång 2006 och i dag finns barnaktiviteter tisdag, onsdag och torsdag, med bland annat dans. Man arrangerar barnkalas och har nyligen införskaffat en golfsimulator. All verksamhet genomsyras av integrationstanken – att alla, oavsett bakgrund är välkomna.

Hur når man ut till flyktingar och personer med annan etnisk bakgrund?

– Genom att kontakta forum och myndigheter som har hand om flyktingar. Själv anser jag att det är viktigt att alla kommer in i samhället, mångfaldstanken är något jag brinner för. Jag tog kontakt med Migrationsverket och SFI. Lärarna där bjöd på min uppmaning in eleverna till IOGT-NTO:s hus. Första gången kom trettio personer och vi erbjöd fika, pingis och annat kul. Efter det var isen bruten och många kom tillbaka, också med sina barn till barnverksamheten. Via föräldrarna når man barnen och ungdomarna, säger Gun Johansson, som är en av eldsjälarna som drog igång IOGT-NTO i Skutskär.

Det finns bland annat planer på att i framtiden bygga ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Hur undviker man att en förening står och faller med en eller ett par eldsjälar?– Genom att prata med varandra och ha högt i tak. I vår styrelse är vi en härlig blandning av folk som alla kan tillföra något. Och vi är alla lika engagerade. Vi pratar vitt och brett om föreningen var vi än är och sprider på så vis ryktet om föreningen. Det är förstås lättare på en liten ort som Skutskär där alla känner alla, säger Gun Johansson.

Text och foto: Maria Zaitzewsky

Guns åtta bästa tips för integrationsarbete

1. Ha inte för stora förväntningar på att få många nya medlemmar på en gång.

2. Hälsa och småprata med de flyktingar du har haft kontakt med när du möter dem på stan.

3. Var tolerant, flexibel och öppen. Ibland kan missförstånd handla om kulturella skillnader. Ha kul!

4. Behandla alla lika, oavsett bakgrund.

5. Sök upp berörda myndigheter som Migrationsverket, SFI eller invandrarföreningar och berätta om föreningen och vad ni kan erbjuda.

6. Låt folk komma förbi på en kopp kaffe och prata, utan krav på någon särskild insats.

7. Sist men inte minst – kommunicera! Prata med människor, möt männi­skor, sök upp människor, var aktiv ute i samhället.

Mer från Accent