IOGT-NTO

Folknykterhetens vecka firas i hela landet

I år har Folknykterhetens vecka grillfest som tema. Runt om i landet kommer det både att grillas och festas på annat sätt. Självklart hålls det också en del appelltal.

– På flera håll i landet kommer föreningar att ordna både grillfester och andra evenemang. Särskilt i Stockholmsdistriktet vet jag att det kommer att ordnas många grillkvällar, säger Robert Lindh, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO.

Ett femtiotal föreningar och distrikt har kvitterat ut paket innehållande flygblad, grilltips, tips på alkoholfria drycker, affischer och 500 kronor att köpa grilltillbehör för.

– Men det betyder ju inte att det inte kan anordnas grillfester även av andra, säger Robert Lindh.

Egentligen hade han hoppats att fler skulle nappa på erbjudandet.

– Å andra sidan har det verkligen gått i ett nu i år. Först började vi med Kick-off, sedan Centralenvärvingarna och i april Fika för alla. De föreningar som satsat hårt på Fika för alla är nog rätt slutkörda nu, säger han.

Han tycker dock inte att Folknykterhetens vecka spelat ut sin roll.

– Tvärtom. Jag tycker det är ett jättebra tillfälle att anordna aktiviteter på många håll samtidigt. Att vi numera sprider ut det på en hel vecka tycker jag också är bra. Då har alla möjlighet att göra något efter sina förutsättningar. Vissa föreningar har sommarhem och då kan det passa att göra något där under långhelgen. För andra passar det bättre att kunna göra något under vardagskvällarna i veckan, säger han.

De aktiviteter som presenteras på distriktens hemsidor är följande:

Stockholm:
I Stockholmsdistriktet anordnas en politikerdebatt, gratis gympa och flera grillfester. Och förstås det stora firandet vid ordenshuset på Skansen på Folknykterhetens dag, den 29 maj.

Uppsala:
I Uppsala distrikt anordnas internationell kulturafton, spelkväll, filmkväll, grillfester och dans.

Kronoberg:
Föreläsningar, debatter och seminarier, speakers corner . Veckan avslutas med en stor fest lördag den 31 maj.

Göteborg och Bohuslän:
Familjekväll med tårtkalas och grillning och Folknykterhetensdagsfirande i Flunsåsparken.

Västernorrland:
Föreläsningar med Andrine Winther om solidarisk alkoholpolitik.

Mer från Accent