Rattfylleri

Fler vill ha alkolås

Andelen rattfyllerister som vill ha alkolås ökar kraftigt. En tredjedel av alla rattfyllerister vill nu ha alkolås enligt Transportstyrelsen.

Antalet personer som fått sina körkort återkallade sedan årsskiftet är 3 985. Av dem har 1 323 ansökt om alkolås hos Transportstyrelsen. Det motsvarar omkring 33 procent.

– Det är betydligt fler jämfört med tidigare då cirka 11 procent gick med i alkolåsprogrammet, säger Olof Stenlund, projektledare för alkolås på Transportstyrelsen.

Från och med den 1 januari 2012 kan den som ska få sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri ansöka om körkort med alkolåsvillkor istället. Villkorstiden är ett eller två år. Två för den som dömts för grovt rattfylleri, har återfallit i rattfylleri under de fem senaste åren eller har en missbruks- och/eller beroendeproblematik.

− En målsättning med de nya reglerna är att få en större andel av de dömda rattfylleristerna att ansöka om alkolås, och vad vi kan se hittills så är vi på rätt väg. Samtidigt behöver vi arbeta vidare för att få fler att ansöka, säger Olof Stenlund.

Regelbundna läkarkontroller och service av alkolåset ingår i villkor. De kostnaderna får användaren själv stå för.

Uppfylls inte villkoren dras körkortet in.

Eva Ekeroth

Mer från Accent