Semester

Fjällstationen som satsar på alkoholfritt

Hemavans fjällstation är fjällens enda alkoholfria anläggning. Anledningen: folkhälsa och medmänsklighet.

– Det finns tillräckligt många som erbjuder alkohol, och då behövs det någon som inte gör det, säger Mojo Andersson, föreståndare på Hemavans fjällstation.

Att Hemavans fjällstation inte serverar alkohol, och inte heller vill att gästerna konsumerar medhavd alkohol, är inget nytt, berättar Mojo Andersson. Anläggningen startades 1957 av missionskyrkorna i övre Norrland – då SMU, nu Equmenia-kyrkan – och var redan då alkoholfri.

– Så det är en lång historia. Från början kommer det sig av det frikyrliga arvet, men sedan har vi funderat en hel del på det, om vi gör det bara på grund av tradition, eller hur det kommer sig. Och vi har landat i att vi är starkt övertygade om att det är bra ur ett folkhälsoperspektiv och utifrån en medmänsklig vinkel, säger Mojo Andersson.

Hemavans fjällstation, som också är anslutna till Svenska Turistföreningen, STF, är enligt Mojo Andersson den enda fjällstationen som är alkoholfri.

– Vi är den enda anläggningen med helpensionsmöjlighet, alltså den enda fjällstationen som är alkoholfri. Vi ser vinsten med det, och det är vi ensamma om i det här området.

Gästerna får information om alkoholpolicyn vid bokning, och reaktionerna är minst sagt blandade.

– Vi förlorar konferensgrupper på det, men vi vinner så mycket mer. Många grupper och enskilda säger att de var lite tveksamma först, om de skulle våga bo på en alkoholfri anläggning, men säger efteråt att det var det bästa valet.

En anledning till att gäster är nöjda är att de kan undkomma alkoholnormen för ett tag.

– I många grupper finns det en jargong bland folk att man måste dricka alkohol för att det är semester, och folk uttrycker ofta att det är en befrielse att slippa det. Man kan gå ner till en annan anläggning 200 meter bort och ta en öl om man vill, men man kan också strunta i det. Man är befriad från tvånget att alla ska ta en öl.

Däremot är inte anläggningen ölfri.

– Vi serverar alkoholfri öl, och vid middagar brukar vi presentera de alkoholfria öler vi har till försäljning.

Hemavan fjällstation. Foto: Privat

Hemavans fjällstation drivs nu i stiftelseform, men det finns inget i stadgarna som säger att anläggningen måste vara alkoholfri.

– Det finns ju en enorm ekonomi i alkoholen, men vi har funderat kring vad vi tar ställning för, vad vi förlorar på det och vad vi vinner på det. De flesta gäster är ändå positiva till det, så det överväger så pass mycket att vi inte tvekar på att fortsätta vara alkoholfria, säger Mojo Andersson.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer