Bok

Fika för alla – även i framtiden?

Boken Manifest för bättre kaffe är lustläsning för kaffenördar – och lyfter samtidigt viktiga framtidsfrågor.

På 160 välmatade sidor får läsaren lära sig om allt från världsmarknadsprisets utveckling och produktionsvillkor i kaffets ursprungsländer, till hur kaffe ska hanteras, rostas och drickas för att smaka som bäst.

För medlemmar i en kaffeälskande organisation som IOGT-NTO är detta förstås ovärderlig kunskap. Till exempel att hälften av världens kaffeodlingar på grund av klimatförändringar beräknas bli obrukbara inom en nära framtid. Och att världsmarknadspriset på kaffe inte på långt när täcker produktionskostnaderna. Detta enligt bokens författare Joanna Alm för att vi i väst lärt oss dricka alldeles för billigt och dåligt framställt, industriellt kaffe. Bokens budskap är att det är mer än hög tid att vi börjar betala kaffets verkliga kostnad.

Joanna Alm. Foto: Christian Gustavsson

Till hjälp för den som tycker att ”kaffetåren den bästa är, av alla jordiska drycker”, och vill vara en god konsument, finns listat 12 steg till bättre kaffe. Inte bara råvarorna utan även utrustningen, bland annat olika slags kaffekvarnar, filter och bryggare, avhandlas. Här finns också recept och tips på allt från iskaffe till ”kontorskaffe.” För den hugade kan det bli såväl en påtår som en tretår. Manifest för bättre kaffe (Natur & kultur) är något så ovanligt som en snygg coffee-table-book med ett viktigt ärende.

Joanna Alm är Sverigemästare i kafferostning, och har även fått internationella utmärkelser. Fotografen Christian Gustavsson har tagit de bedövande vackra bilderna.

Fotnot: Den så kallade  Kaffevisan skrevs på tidigt 1800-tal av skribenten och textförfattaren Mauritz Cramaers.

Mer från Accent