Nykterhet

Fest för alla på Skansen

Foto av ordenshuset Brofästet på Skansen
Vid ordenshuset Brofästet på Skansen i Stockholm ordnades aktiviteter på Folknykterhetens dag.

Folknykterhetens dag firades idag på hundratals platser runt om i landet. På Skansen i Stockholm var det aktiviteter i och omkring ordenshuset hela dagen.

Redan vid 11 startade kaffeserveringen i trädgården. Runt omkring bjöds på Godtemplardricka och alla barn kunde få ansiktet målat av Junis. Den femtonåriga Michelle Danielsson underhöll med egna sånger och Stockholmsdistriktets ordförande höll tal. Historiskt intresserade kunde delta i ett ritualmöte med dagordning från 1920-talet.

Foto från ritualmöteRitualmötet inleddes av den tidigare kulturministern Bengt Göransson som hävdade att de öppna logelokalerna varit viktiga för demokratin. Genom att mötesdeltagarna såg fler ansikten än ryggar, när de satt längs väggarna i det öppna fyrkantiga rum som utgjorde hjärtat av ordenshusen, var alla delaktiga i mötet.

Därefter vidtog mötet. På logetemplarens uppmaning tog vi på oss regalierna. Vid tre slag med ordförandeklubban reste vi oss och sjöng en sång. Vid ett slag satte vi oss igen.

Då detta var ett intagningsmöte för nya medlemmar uppmanades vi att vara tysta och bidra till den högtidliga stämning som skulle förmedlas till de nya. Sedan kallades de nya aspiranterna in och fick svära nykterhetseden.

Foto av medlemmar som svär nykterhetsedenBland de nyinvalda syntes Stockholmsdistriktets ordförande Oskar Jalkevik samt Accents korrekturläsare Gunborg Mellegård. ”Tag er till vara för starka drycker”, varnade logetemplaren, och avslutade välkomsthälsningen till de nya medlemmarna med de kända orden ”Allt som ni ville att andra ska göra eder ska ni göra dem.”

Eva Ekeroth

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer