Självbiografi

”Fängelset det bästa som hänt mig”

Tiden i fängelse blev en vändpunkt i Ali Reunanens liv. Senare var han med och startade Kriminellas revansch i samhället, Kris, och blev medlem i IOGT-NTO.

IOGT-NTO-medlemmen Ali Reunanen har levt ett händelserikt liv. Han har turnerat världen runt och arbetat med kända artister i teater-, film- och musik-branscherna. Men hans bok börjar i baksätet på en polisbil.

– Det var den 1 april 1994. Det är det bästa som hänt mig i hela mitt liv. Det var första gången på många, många år som jag blev fullständigt ren. Att jag fick möjlighet till behandling under fängelsetiden och att jag fick ett arbete snabbt efter frigivningen betydde jättemycket.

Ali Reunanen fördes till Kronobergshäktet. Domen blev två års fängelse och han erbjöds att tillbringa tiden på Roxtunaanstalten där han fick vård i tolvstegsprogrammet. Tre halvdagar i veckan pågick behandlingen. Resten av veckan fylldes med arbete. 

Behandlingen bestod av föreläsningar och gruppsamtal. I samtalen fick deltagarna öva på att uttrycka känslor. Det var inget Ali Reunanen var bra på, och han satt mest tyst. Men han lyssnade till de andras berättelser vilket ledde till att tankarna började snurra i hans eget huvud. Han fick rådet att skriva ner sina tankar. 

”Jag hade tappat kontakten med mig själv, men nu hittade jag ett nytt sätt att vara.”

Ali Reunanen

– Jag hade tappat kontakten med mig själv under många år, men nu hittade jag ett nytt sätt att vara och började få lite visioner för framtiden.

Ali Reunanen är visserligen född i Sverige, men flyttade tidigt till sin mammas hemland, Finland, och kom tillbaka som femåring. Som barn var han överviktig. Att vara invandrare och överviktig var ingen optimal kombination.

– Jag blev väldigt mobbad som barn. 

Han visar några ärr på handlederna.

– En gång skar de upp mina handleder och låste in mig i källaren. De lämnade mig där för att dö.

Som väl var ångrade sig en av pojkarna och kom tillbaka och släppte ut honom. Hans pappa ville att han skulle lära sig att slå tillbaka.

– Han tog mig till en judokubb. Jag älskade judon och var ganska framgångsrik. I sex år var jag med i landslaget. Jag har ett NM-guld i lag och ett individuellt silver. Jag har varit i ett antal SM-finaler, men svensk mästare blev jag aldrig. Jag höll på med judo i 20 år. Den är en viktig del i varför det inte gick snett tidigare i mitt liv.

Vid fjorton års ålder drack han alkohol för första gången och vid femton testade han även andra droger. Han hamnade i ett gäng som ägnade sig åt att snatta. Det var också i högstadiet som han för första gången hamnade i domstol, för misshandel.

”Janne ’Halkan’ Hallquist stoppade mig på väg till skolan en dag och bad mig putta i gång hans bil.”

Ali Reunanen

Under den här perioden träffade han en person som kom att betyda mycket för honom.

– Janne ”Halkan” Hallquist stoppade mig på väg till skolan en dag och bad mig putta i gång hans bil. Det hände varje dag och han är den andra anledningen till att det inte gick åt skogen för mig tidigare.

”Halkan” berättade att han skulle öppna musikaffär längre ner på gatan. Ali Reunanen började hänga där efter skolan och på helgerna. En annan som också hängde där var Janne Schaffer. Han frågade om inte Ali Reunanen ville följa med på spelningar och hjälpa till att bära. 

– Nu har vi känt varandra i 50 år och han har blivit en nära vän. Han spelade på mitt bröllop och på min 60-årsdag. Han har också skrivit en låt som heter Halkans affär, som finns på hans första skiva.

Arbetet med att bära och rigga utrustning åt musiker fortsatte Ali Reunanen senare med på EMA Telstar och vid 21 års ålder fick han jobb på Dramaten med att göra scenförändringar under föreställningar. Allt för mycket alkohol och spelande gjorde att han ständigt hamnade i konflikter eller fick blackouter. Konsekvenserna blev till slut för stora och på vinst och förlust köpte han en biljett och reste till USA.

I USA kom han i kontakt med kokain och blev fast. Han hamnade i amerikanskt fängelse på grund av att han kört bil påverkad och levde efter frigivningen som hemlös. Efter att ha tagit sig tillbaka hem till Sverige övergick han från kokain till det något billigare amfetaminet. Ändå tog han sig tillbaka till USA och fick en vända till i fängelset. 

”Jag förstörde allt som var fint i mitt liv bara för att knarket var viktigare.”

Ali Reunanen

Trots allt strul fick Ali Reunanen många chanser. Han fick jobba med band som Europe, Nirvana, Sex Pistols, med David Bowie, och med en gala där Nelson Mandela medverkade. Ändå lockade drogerna mer.

– Jag förstörde allt som var fint i mitt liv, tjugo års arbete med musiken och alla möjligheter jag fick, bara för att knarket var viktigare.

Han berättar om julen 1993.

– Jag skulle åka till mamma och pappa för att fira jul, men min mamma ringde mig och sa att jag inte kunde komma. Det kändes som om ingen ville ha mig. Hon sa att det var för att min pappa inom kort skulle genomgå en operation, men jag trodde henne inte. Efteråt har jag ju insett att eftersom jag var så nedgången och hade ständiga infektioner så var jag en infektionsrisk. Så hon hade ju rätt, men det då kändes det inte så. 

Kroppen och själen var trasiga och han tappade kontrollen över det mesta. I en grannlägenhet, på samma våningsplan som Ali Reunanen, flyttade ett ungt par in som han senare fick veta var poliser. De var där för att spana på honom och den strida ström av kunder som han sålde narkotika till. 

– De såg trevliga ut och jag hälsade dem välkomna när de flyttade in. Jag hade inte en tanke på att de kunde vara poliser som var ute efter mig.

”Idag finns Kris i över 50 städer och fler än 20 000 har fått hjälp.” 

Ali Reunanen

Men den 1 april tog det gamla livet slut. I fängelset vågade han till slut för första gången öppna sig och berätta om sitt liv. Sedan började det mödosamma arbetet att göra upp med skuld och skam.

När Ali Reunanen muckade från fängelset saknade han något som skulle hjälpa honom ut i vardagen.

– Jag hade funderat på att starta ett halvvägshus, men så träffade jag Börje Hellström och Christer Karlsson och Christer hade tankar på att starta en förening. Den 23 oktober 1997 startade vi Kris. Idag finns vi i över 50 städer och fler än 20 000 har fått hjälp av något slag. Och ett halvvägshus blev det också så småningom.

Mer från Accent