Nykterhet

”En fantastisk möjlighet”

– Hos oss är tempot lite lugnare och personalen kan glömma sina fysiska bekymmer. Alla arbetar dock 100 procent av sin förmåga, säger Monika Johansson som är handledare på Blommans Eko-café. Foto: Jonas Forsberg

På såväl Solängets travbana som på Blommans ekokafé får långtidsarbetslösa chansen att komma tillbaka.

Ivan Hellström, chef för Solängets travbana utanför Ö-vik döljer inte sin belåtenhet över IVK:s insats vid banan.

– För oss blev IVK en fantastisk möjlighet. Själva skulle vi inte haft ekonomisk möjlighet att utföra det här arbetet, säger han.

Vid ett besök på arbetsförmedlingen fick han kännedom om projektet och hoppade på vagnen. Upprustning av restauranger och målning av totohallen, byte av portar på stallbacken, och nya lunchrum åt ett par tränare är åtgärder som nu genomförs. Ett dussintal personer med skilda bakgrund utför jobben.

Arbetsledare Åke Bergkvist.

Bas för arbetet är Åke Bergqvist, 60 år. Less och sliten efter 25 år som företagare i plåtslageribranschen lade han företaget i malpåse. Via ett nystartjobb kom han med i IVK och är idag anställd som arbetsledare.

Övriga som jobbar på Solänget, liksom på de andra arbetsställena, har aktivitetsstöd. Utom Anders Johnsson, 52. Han har en bakgrund som isoleringsplåtslagare, hjälptränare vid just Solänget och han har också en kortare sejour i USA bakom sig hos travtränaren Johnny Takter. Men för några år sedan slog arbetslösheten till. Höjda avgifter gjorde att han lämnade både facket och a-kassan, och när sedan jobben tröt blev det besvärligt.

Eftersom han hade hus krävde myndigheterna att det skulle avyttras och pengarna användas till uppehället. Nu är de pengarna slut men han har fortfarande inget stöd. Genom Åke Bergqvist kom han med i projektet på Solänget.

– Här jobbar jag ideellt men bättre det än sitta hemma. Jag mår bättre av att jobba och trivs dessutom utmärkt, säger han.

Hans förhoppning är att arbetet ska utmynna i en anställning.

Monika Johansson.

– Ja, målet är att det här ska bli ett socialt företag efter projekttiden så att vi ska kunna betala våra anställda, säger Peer-Olov Moberg, handledare vid IVK.

Ett annat IVK-projekt är Blommans ekokafé. Det är inrymt i IOGT-NTO-föreningens ordenshus och arbetet präglas av miljötänk in i minsta detalj. Enbart ekologiska råvaror används.

– Pärlsocker är det enda som vi inte hittat i ekologisk form, säger handledaren Monika Johansson.
Allt bröd bakas på plats och säljs tillsammans med smårätter till allmänheten eller levereras till IVK:s andra arbetsställen. Sex personer arbetar i kaféet. En specialitet är att förvandla grönsaker till ”blomsteruppsättningar” – ätbara förstås.

– Hos oss är tempot lite lugnare och personalen kan glömma sina fysiska bekymmer, säger Monika. Alla arbetar dock 100 procent av sin förmåga. Förhoppningen är att kaféet ska kunna bära sina kostnader på sikt, säger Monika.

Ove Andersson

 .

Mer från Accent