Föreningsårsmöten

”Det är inte demokratiskt om inte alla kan delta”

Hur ska årsmöten genomföras på ett demokratiskt sätt när pandemin fortsätter i vår? Den frågan ställer Sofia Klasson, IOGT-NTO-föreningen Fridsam.

Sofia Klasson är ordförande i IOGT-NTO-föreningen Fridsam i Vetlanda. Hon ber om utökad hjälp från distrikten för att kunna genomföra föreningens årsmöte.

Även i vanliga fall kan det vara problematiskt att se till att alla har en ärlig chans att delta i årsmötet, säger hon. Många av föreningens medlemmar bor på äldreboenden och kan ta sig till möten, och har inte heller tillgång till en dator. I vår ser utmaningen ut att bli ännu tuffare.

– En del säger ”Du ska inte döma ut att någon inte kan använda datorn bara för att de är över 70 år”. Det gör jag inte – det handlar om att jag känner våra medlemmar. Vi är en förening med hög medelålder, och vi vill alla ska känna att de har en rimlig chans att delta på årsmötet.

”Vi är en förening med hög medelålder, och vi vill alla ska känna att de har en rimlig chans att delta på årsmötet.”

Sofia Klasson

Fridsams styrelse har brottats med frågan utan att klara ut hur de ska göra. Ett vanligt år hade de försökt skjuta på årsmötet, men på grund av kongressen i juni blir det svårt.

– Det blir inte demokratiskt om inte alla kan delta. Vi har satt vårt hopp till att distrikten hjälper oss. De har skickat ut en lapp där man ska fylla i för att uppge vad vi behöver hjälp med, vilket i princip är det mesta. Vi är inte supertekniska och vet inte heller vilka möjligheter det finns, säger Sofia Klasson.

Visserligen känner hon till att det går att ringa in till digitala möten med en vanlig telefon, och att det finns praktiska lösningar. Men flera problem återstår.

– Hur löser man det praktiskt? Vi sitter verkligen fast. Vi behöver hjälp från distriktet konkret och handlingsmässigt.

”Vi sitter verkligen fast. Vi behöver hjälp från distriktet konkret och handlingsmässigt.”

Sofia Klasson

Enligt Sofia Klasson är ingen i föreningen särskilt van vid att hålla årsmöten digitalt.

– Dels ska man kunna tekniken, och dels ska man se när någon begär ordet med hjälp av tekniska lösningar. Jag har själv deltagit i digitala möten – men jag kan inte säga att jag kan hålla i ett för den sakens skull, säger hon.

Dessutom, menar Sofia Klasson, är det skillnad på att vara 15 medlemmar –eller 200, som de är i Fridsam.

– Med många deltagare är det en stor utmaning på ett digitalt möte att se till att alla är på ”mute” (har stängt av sin mikrofon), att alla förstår hur man räcker upp handen, att förstå kombinationen med telefonsamtal och att de måste vara tysta. Det kommer att bli stort och krångligt.

Nu är hon orolig att demokratin brister, och att det finns medlemmar som känner att de inte får göra sin röst hörd.

– Jag förstår att vi måste genomföra årsmöten, och jag är inte negativ till att man testar det digitala och utvecklas. Men det kanske inte är läge att börja med det när merparten inte är bekväma med det.

”De flesta föreningar är inte jättestora, därmed borde de demokratiska behoven för ett årsmöte hyggligt kunna tillgodoses.”

Sofia Modigh

Sofia Modigh, chef IOGT-NTO:s utvecklingsavdelning, säger att stadgarna gäller. Det innebär att föreningarna ska ha sina årsmöten under våren. Samtidigt ska Folkhälsomyndighetens rekommendationer gälla.

– Det innebär att vi inte ska ha fysiska stämmor. Alltså måste man ha dem på något annat sätt, och vi har ändå övat ett år på att ha olika former av digitala möten eller via telefon. De flesta föreningar är inte jättestora med hundratals på sina årsmöten, därmed borde de demokratiska behoven för ett årsmöte hyggligt kunna tillgodoses, säger hon.

Som exempel på system man kan använda, föreslår hon Lifesize eller Microsoft Teams. Det som är knepigt är slutna omröstningar.

– Något man inte tar till så ofta, men det förekommer ju. Då kan man använda Menti eller Zoom där det finns sådana funktioner. Man kan även skicka in röstlappar på förhand.

Om man inte vet hur man ska arrangera ett möte eller har frågor, föreslår Sofia Modigh att föreningen vänder sig till sitt distrikt, verksamhetsutvecklare, eller till utvecklingsavdelningen för hjälp.

”Vi vill se till att våra föreningar klarar av det formella för att ha en demokratisk verksamhet.”

Sofia Modigh

– Vi har ändå en del erfarenhet och hjälpte ett par distrikt i våras med varierad framgång. Det som var svårt då var att veta vilka som var ombud och att se till att folk är registrerade i förväg för att det ska funka. Men om man får folk att registrera sig i tid kan det vara smidigare än ett vanligt möte, säger hon och fortsätter:

– Det är illa nog att vi inte kunnat ha så mycket verksamhet under pandemin, så lösningen kan inte vara att hoppa över ett årsmöte. Vi vill se till att våra föreningar klarar av det formella för att ha en demokratisk verksamhet.

Mer från Accent