Nykter klubb

Den alkoholfria klubbtrenden fortsätter

Den nyktra trenden drar sig norrut. Studentkåren i Umeå kör i höst alkoholfri klubb och restaurangen Nyman’s i Söderhamn drar i november igång sin alkoholfria satsning i samarbete med IOGT-NTO.

I Umeå på kårhuset Universum har torsdagar varit lika med nykter klubb sedan början av oktober i år. Tre gånger har kårhuset öppnat det nyktra dansgolvet Club Sober dit alla är välkomna, både studenter och allmänheten.

– Våra gäster är väldigt nöjda och tycker att det är jättetrevligt. Vi får jättebra respons utifrån när folk pratar och skriver om oss och reflekterar över vår satsning. Gästerna är lite för få än så länge, men det hoppas jag ska ändras. Jag tror att det är liten av en process att skapa en kultur av att gå ut på nyktra klubbar, för det är inte vad de allra flesta studenter är vana vid, säger Linus Lundström, projektansvarig för Club Sober på kårhuset Universum i Umeå.

Första gången Club Sober hölls kom 40 gäster, andra och tredje gången kom 60 gäster. Nu hoppas Lundström på ännu fler besökare.

– Jag tror att det kommer att gå en period innan vi ser riktigt fulla lokaler, men förhoppningsvis kommer det att gå bättre och bättre. Jag hoppas väl att vi inom kort är uppe i 100–150 gäster i alla fall, säger han.

Konceptet är enkelt. Tidigt på kvällen är det afterwork och lugnare stämning, sedan drar festen igång med DJ och öppet dansgolv.

– Det är klubb helt enkelt, vi försöker visa att det här med att gå ut nykter inte innebär att dricka en cola och känna att man är på ett barnkalas. Det går att dricka alkoholfri skumpa – och det kan vara party. Det handlar ju om att erbjuda en vuxenupplevelse. Inte bara ta bort alkoholen, utan ha en komplett produkt, säger Linus Lundström.

Varje torsdag hela hösten kommer Club Sober köras på kårhuset i Umeå.

– Vi siktar på att fler ska veta om oss för varje vecka som går. Sedan så får vi väl utvärdera efter jul hur det har gått. Finns det något vi kan förbättra? Något vi ska göra annorlunda? Kan vi nu ut till fler? Förhoppningsvis så kan vi fortsätta, för jag tycker att det är här något som behövs, säger Linus Lundström.

Alkoholfri drink. Foto: Nathalie C. Andersson
Alkoholfri drink. Foto: Nathalie C. Andersson

Även i Söderhamn i Hälsingland satsas det på alkoholfritt. Restaurangen Nyman’s kommer börja med alkoholfria torsdagar med livemusik under namnet ”Club Live Nyman’s sober Thursday”. Det kommer även hållas andra aktiviteter i samarbete med IOGT-NTO och Studiefrämjandet. På nätet skriver restaurangen: ”Du behöver inte vara nykterist för att besöka krogen i övrigt men just torsdag varje vecka är det alkoholfritt som gäller.”

Den 6 november är det premiär, och det blir extra fokus på bra alkoholfria drinkar.

– Vi kommer att satsa på mat och alkoholfria drinkar. Det går att göra så mycket utan att blanda i alkohol. Jag tycker själv att en alkoholfridrink är godare och dessutom går det att piffa till drinken lite extra med en massa frukter och bär, säger Majsan Keller, restaurangchef på Nymans i Söderhamn.

Hur kommer det sig att ni satsar på alkoholfria kvällar?

– Vi vill vara med i framtiden och vara en förebild för flera krogar runt om i länet som kanske kan ta efter en gång i månaden eller veckan. Människor som går ut och äter och som inte dricker alkohol ska kunna känna att krogarna är med på den linjen – att det går att kombinera mat med alkoholfria drycker. Sedan är det trevligt att ungdomarna kan få gå ut och unna sig lite gott på Nyman’s och lyxa till det med en liten paraplydrink, säger Majsan Keller.

Mer från Accent