Engagemang

Nykter queerfest i Eskilstuna

De tröttnade på alkoholkulturen och kommersialismen i Pride. Nu arrangerar de för tredje året i rad det nyktra alternativet Etown queer fest.

– Vi ville ha något slags alternativ till Pride. Det har blivit så kommersialiserat, och det är många politiska partier som vill vinna poäng genom att vara där. Så vi vill göra en egen fest, helt ideellt och av queerpersoner för queerpersoner, säger Majja Unkuri, UNF:are och en av de fem arrangörerna av festivalen Etown queer fest.

Festivalen hållas den 27–28 juli i Eskilstuna och bjuda på föreläsningar, samtal, musikframträdanden, dans och karaoke.

– Det ska finnas möjlighet till både lärande, häng, roligheter och party. Den här festivalen är något vi känner behövs i den här staden, och i vår umgängeskrets har vi lärt oss att om man vill ha något så fixar man det själv, då styr man upp någonting.

Att evenemanget skulle vara nyktert var självklart för arrangörerna. De är alla medlemmar i IOGT-NTO-rörelsen.

– Många queersammanhang är alkoholbaserade och vi tycker att det är väldigt exkluderande. Att försöka skapa ett tryggt sammanhang samtidigt som man har med en så stor otrygghetsfaktor som alkohol. Det är inte föredömligt, säger Majja Unkuri.

Maja Unkuri är en av arrangörerna bakom Etown Queer fest. Foto: Privat

Hon är taggad inför festivalen, mest på att gå runt och känna av stämningen och träffa nya människor. Men hur många nya människor som kommer är än så länge oklart.

– Vi har ett donationsbaserat inträde, så vi har aldrig räknat hur många som kommit de tidigare åren. Förra året hade vi en väldigt fin stämning, så vi vill skapa den stämningen igen, och så får vi se hur många som kommer för att ta del av det. Men vi hoppas att festivalen kommer växa och att fler hör talas om den och vill komma hit.

Delar av arrangörsgänget under Etown queer fest 2017: Jack Almgren, Julia Danielsson, Vincent Almgren och Elina Wieser. Foto: Privat

Mer från Accent