Eldsjälarna

De är Botkyrkas eldsjälar

IOGT-NTO-medlemmarna Mai Linnea Eriksson och hennes man Sven Eriksson har tilldelats Botkyrka kommuns eldsjälspris 2017 för sitt goda arbete med barn med funktionshinder.

Hur känns det ha tilldelats den fina utmärkelsen Årets Eldsjälar 2017 i Botkyrka kommun?

– Jag är egentligen tveksam till utmärkelser. Som ideellt engagerad sedan ungdomen vill jag inte sticka ut. Vi är ju många som gör bra saker för andra. Men jag måste ändå säga att jag tycker det är kul och att det känns rättfärdigt. Den 27 augusti får vi utmärkelsen under Vi är Botkyrka-festivalen. Jag och Sven har lagt ner mycket engagemang i de frågor som ligger oss varmt om hjärtat; funktionshindrade barn och deras rätt till en bra vardag och fritid. Och vi har genom vårt påverkansarbete lyckats förbättra situationen i kommunen, säger Mai Linnea Eriksson.

Berätta om ert arbete och varför ni gör det ni gör!

– Vi har en utvecklingsstörd dotter och har även erfarenhet av andra handikappade i vår familj, så det känns självklart att engagera sig. Jag har bland annat varit ordförande i FUB i Botkyrka, som är en intresseorganisation för människor med utvecklingsstörning. Jag har även startat en 30 + klubb och en sommarklubb för utvecklingsstörda. Tidigare bedrev jag och min man scouting inom NSF ramar där personer med utvecklingsstörning deltog i läger med övernattningar och annat skoj. Vår patrull hette Räven. Alla våra arrangemang har självklart varit alkohol -och drogfria. Men nu när vi är pensionärer och inte orkar anordna läger använder vi vår tid till FUB och att driva de här frågorna. Vi har lyckats påverka kommunen som förra året blev bäst på LSS-frågor!

Ni är också medlemmar i IOGT-NTO och nykterister. Hur märks det i ert arbete i kommunen?

– Ja, vi har varit medlemmar sedan vi var unga och våra föräldrar var också nykterister. Jag har periodvis varit en engagerad medlem i både SGU och IOGT-NTO och har bland annat suttit i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse. Man kan säga att nykterhetsrörelsen har skolat oss och det är där vi har fått vår föreningsvana. Och det ideella engagemanget och drivkraften kommer också därifrån. Att vi har lyckats så bra här i Botkyrka är en direkt effekt av det vi fått med oss från nykterhetsrörelsen och hade vi inte haft den kunskapen så hade vi, som föräldrar till ett handikappat barn, kanske inte gjort allt detta för andra.

Mer från Accent