Alkohol

De är årets förebyggare 2019

Idag presenterades vinnarna av priset Årets förebyggare på konferensen Förebygg.nu i Göteborg.

Varje år delar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, ut pris till årets förebyggare och årets förebyggande kommun. Priset för årets förebyggare delades mellan Sara Gunnarsson Forsberg från Vänersborgs kommun och Anders Björkman från Motala kommun.

Sara Gunnarsson Forsberg hade ingen aning om att hon skulle vinna.
– Jag förstod det när de började läsa upp motivationen att ”herregud, det där är ju jag”, sa hon efteråt.

Hon fick priset bland annat för sitt arbete med att lyfta cannabisdebatten bland skolelever samt Vykortskampanjen där idrottare fått agera förebilder för unga när det kommer till att inte langa alkohol.

Anders Björkman fick priset för att ha samordnat utbildningar om ansvarsfull alkoholservering, verkat mot doping på lokala gym och gett unga möjlighet att ha roligt utan rusmedel. ”Han har en otrolig förmåga att bjuda in unga i gemenskap”, heter det i motiveringen.

Årets förebyggande kommun blev Haninge kommun för sina höga poäng i preventionsindex. Priset tittar noga på kommuners policyarbete kring ANDT-frågor vilket Haninge länge arbetat med.

– Det här är ett kvitto på att vi gör rätt saker, sa Inger Dahlberg från kommunen i sitt tacktal.

– Det är jätteroligt. De kommuner som fått det här priset innan, som Kalmar och Norrtälje är ju jätteduktiga så det är roligt att veta att vi är på deras nivå, säger Camilla Johansson från Haninge kommun.

Inger Dahlberg, Annett Haaf och Camilla Johansson från Haninge kommun. Foto: Jens Wingren.

Linköpings Hockeyklubb fick diplom av CAN för ett flerårigt projekt där man lyckats skjuta upp alkoholdebuten för många ungdomar. ”Ett utmärkt exempel på vad förebyggande arbete kan genomföra”, enligt motiveringen.

Bo Söderpalm, professor vid Göteborgs universitet, fick även CAN:s forskningspris ”för en gedigen vetenskaplig produktion.” Motivationen nämnde också Bo Söderpalms kliniska arbete och hans engagemang människor med beroende.

– Det var väldigt många fina ord. Men forskning bedrivs aldrig av en person, man är alltid ett team, sa Bo Söderpalm i sitt tacktal.

Bo Söderpalm. Foto: Jens Wingren.

Bo Söderpalms forskning har lagt grunden för förståelse av hur alkohol aktiverar hjärnans belöningssystem.

Mer från Accent