En vit jul ger många positiva upplevelser – inte minst på dryckesfronten. Accents vinterdrinkar är skapade av den prisbelönta bartendern Thomas Jordansson i Göteborg, exklusivt för Accents läsare.
– Jag gillar att arbeta med alkoholfria drinkar eftersom det är en utmaning. Man måste tänka i nya banor, leta efter unika smakkombinationer och hitta andra sätt att bygga ett djup i drinken, säger han.
22 DECEMBER – LAKRITSBUBBEL
Sprittande bubblor dan före dan före dopparedan.
3cl lakritssockerlag(låt lakritsroten koka extra länge med sockerlagen, tillsätt gärna anis och fänkålsfrön).
1cl citronsyra
Alkoholfritt bubbel.
Häll en ingrediens efter den andra i ett champagneglas, rör om lätt med en sked och toppa med bubbel.
Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
21 DECEMBER – MIDVINTERSOL
Cocktaildrink som passar i alla sammanhang.
1 halv kopp rooiboste (som fått dra ordentligt).
3 cl sockerlag
1/8 grape
2 cl citron
Blanda ingredienserna och pressa ner grapen. Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
Toppa med alkoholfri champagne så blir drinken ännu festligare!
20 DECEMBER – IRLÄNDSKT KAFFE MED KANEL
Att avnjuta i skönaste fåtöljen med tända ljus.
2cl kanel- och rosmarinsockerlag
1 cl pumpasockerlag
18 cl kaffe (en kopp)
Skummad grädde
Blanda ner den kryddade sockerlagen i det varma kaffet. Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
Skumma ner grädden och skaka om lätt.
Garnera med en kvist rosmarin som grillats varsamt över ett levande ljus.
19 DECEMBER – PANG PÅ RÖDBETAN
Passar bra som måltidsdryck.
2 delar rödbetssockerlag
1 del citronsyra
4 delar kolsyrat vatten
Toppa med havtornsskum
Blanda ut 1 centiliter citronsyrepulver i 50 centiliter vatten, så får du en bra syrlighet att balansera sockerlagen med.
Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
Havtornsskum görs genom att blanda 9 delar havtornslag med 1/2 del grädde, två äggvitor och 5 cl citronsyra. Blanda ingredienserna i en sifon och tillsätt kolsyrepatroner tills du uppnått önskad tjocklek.
18 DECEMBER – PICK–ME–UP
För stunder när extra energi krävs.
2 cl sockerlag
2 cl citronjuice
¼ muddlat rött äpple
1 cm muddlad ingefära
4cl vatten
Blanda ingredienserna och tillsätt lite varmvatten för att ta fram smakerna.
Fyll på med is och skaka sedan. Dekorera med timjan på toppen innan drinken serveras.
Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
17 DECEMBER – RE:CITRUS
Tefavorit med smak av julens citrusfrukter.
1 dl kallbryggt te.
Pressad clementin, grape och apelsin.
2 cl sockerlag
Blanda ingredienserna, skaka, häll över is och riv lite muskot över.
Kallbryggt te görs genom att blanda teblad och vatten. Låt sedan blandningen stå i kylskåpet över natten.
Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
16 DECEMBER – FRANSK KYSS
Den klassiska champagnedrinken French 75 i alkoholfri tappning. Här med en enbärstwist.
2 cl enbärssockerlag
2 cl citron
Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
Toppa med alkoholfritt bubbel. Balansera sötma och syra, och toppa med valfri alkoholfri champagne.
15 DECEMBER – CLEMENTINE
En älskling som bara blir bättre med åren.
3 cl clementinshrub
1 cl sockerlag
Muddlat äpple/päron och en pressad clementin.
Shrub innebär att lägga smaksättande frukt i socker. Rör runt så att fruktsaften frigörs och låt den lösa upp sockret, den kan behöva stå i upp till ett dygn. Häll sedan på äppelcidervinäger tills sötman är balanserad.
Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
Muddla är att krossa något för att sedan sila ut vätskan. Det finns speciella redskap för att muddla, men det går även att använda en mortel eller en juicemixer.
Krydda med rosmarin, och toppa med kolsyrat vatten.
14 DECEMBER – TE FÖR TVÅ
Tedrink med härlig dovhet.
2cl rosenkvittensaft
1cl vinäger (gärna av en lite finare sort).
2cl citronsockerlag
10cl kallt rooiboste
Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
Blanda och skaka ingredienserna. Servera kallt i en fin karaff och drick med någon speciell.
13 DECEMBER – JUNGFRU MARIA
En pigg och rivig dryck på Luciadagen.
1,5 dl tomatjuice
8 droppar Worcestershiresås
1 lime
3 drag på saltkvarnen
6 drag på pepparkvarnen
3 stänk tabasco
Is
Blanda alla ingredienser. Skaka och kasta för att få in mer luft i drinken. Att kasta en drink görs genom att hälla
den mellan två behållare
i en lång kaskad
Låt isen smälta lite innan servering. Garnera med gurk-skivor gnuggade i dillvinäger och flingsalt.
12 DECEMBER – NORRSKEN
Fräsch mingeldrink som räcker länge.
½ grillad citron. Se gärna
till att få med lite fruktkött.
2 cl sockerlag
3 cl vatten
¼ muddlat äpple. Rött blir bäst!
Genom att grilla citronen dämpas syran och citronsmaken framträder tydligare. Grilla citronen i en gjutjärnspanna tills den är mjuk.
Drinken går att förvara i kylskåp flera dagar.
Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
Muddla är att krossa något för att sedan sila ut vätskan. Det finns speciella redskap för att muddla, men det går även att använda en mortel eller en juicemixer.
11 DECEMBER – RÖDA MULEN
Tar till vara sötman i kålen.
En bit rödkål
4 cl citron
4 cl sockerlag
Muddla rödkålen och tillsätt citron och socker. Ska du bjuda många kan du koka en sockerlag med rödkål i.
Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
Muddla är att krossa något för att sedan sila ut vätskan. Det finns speciella redskap för att muddla, men det går även att använda en mortel eller en juicemixer.
10 DECEMBER – ROSEMARRIED BLUEBERRIES
En supersimpel välkomstdrinksom alltid lyckas.
En näve färska blåbär
En kvist rosmarin
1 lime
3 cl sockerlag
Muddla blåbären och blanda ner de övriga ingredienserna. Skaka och sila ner i ett glas. Toppa gärna med lite soda.
Sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
Muddla är att krossa något för att sedan sila ut vätskan. Det finns speciella redskap för att muddla, men det går även att använda en mortel eller en juicemixer.
9 DECEMBER – GULD I MUND
En drink att imponera med.
3 cl sockerlag
Kantareller
1 cl flytande citronsyra
4 cl vatten
Skum
1 ägg
20 cl sockerlag
Sockerlag örs genom att blanda lika delar socker och vatten. Koka sockerlagen tillsammans med kantarellerna i 30 minuter. Sila av och kyl. Blanda med citronsyra och vatten. Kör ägg och sockerlag i gräddsifon och spruta ut över drinken. Kantarellerna du kokade med sockerlag kan torkas i ugnen och användas som garnering.
8 DECEMBER – SURT SA BJÖRNEN
En mitt-i-måltiden-dryck som passar bra till kålrätter.
½ msk rönnbärsgelé
Torkade och malda björnbär eller björnbärspulver.
3 cl citron
3 cl sockerlag
Blanda och skaka alla ingredienser.
7 DECEMBER – VINTERBRIS
En fräsch drink till fet mat.
1 del champagnevinäger
4 delar sockerlag
3 kvistar mynta
Fyll på med kolsyrat vatten och valfri smaksättare.
Förbered dagen innan genom att balansera sockerlag med någon smaksatt vinäger, till exempel champagne- eller äppelcidervinäger.
Fyll på med vatten och färsk mynta. Ställ blandningen i kylskåpet över natten. Häll upp och toppa med kolsyrat vatten. Smaksätt med exempelvis citron och hjortronlag.
6 DECEMBER – IRLÄNDSK JULAFTON
Fira ”lilla julafton” med irländsk touche.
Ingredienser
1 kopp kaffe
3 cl sockerlag
Valnötsbitter och chokladbitter.
Grädde
Apelsinzest
Blanda det varma kaffet med sockerlagen och tillsätt bitter efter smak. Toppa med grädden och spruta lite apelsinzest över. Zest är oljan som finns i skalet på citrusfrukter.
5 DECEMBER – NYÅRSFÄN
En fräsch försmak av det nya året första lördagen i december.
Fänkål
3 cl sockerlag
1 lime
Citron
Muddla en skiva fänkål och blanda saften med sockerlagen och saften från en lime. Dekorera med is, citron och fänkålsblast.
4 DECEMBER – RAMOS FNISS
Skrytig drink som kräver lite övning.
3 cl grädde
1 äggvita
3 cl citron
3 cl sockerlag
Apelsinblomsvatten
Blanda grädde, äggvita, citron, sockerlag och några skvättar apelsinblomsvatten (finns i välsorterade kryddbutiker och orientaffärer) i en shaker och skaka två minuter.
Lägg i is och skaka ytterligare tre minuter. Håll upp någon centimeter kolsyrat vatten i ett glas och häll sedan på mixen upp till glasets kant.
Låt drinken vila och häll på soda allteftersom skummet stiger. Dekorera med kanel och stjärnanis.
3 DECEMBER – BITTERLJUV
Kallt kaffe är ingen höjdare. Iskaffe däremot är en helt annan sak.
2 cl sockerlag
Chokladbitter
Espressokaffe
Apelsin
Blanda sockerlagen och fyra stänk chokladbitter med en kall dubbel espresso. Skär skalet av en apelsin och kläm oljan för smaksättning. Dekorera med apelsin och is.
2 DECEMBER – EN STOR SÖT
Drinken som funkar året om.
1 lime
Citron
Flingsalt
3 cl sockerlag
Stryk kanten av ett glas med citron och doppa i flingsalt. Blanda saften från en lime med sockerlagen och toppa med alkoholfritt veteöl. Om du inte gillar öl kan du till använda alkoholfri champagne, eller annat valfritt.
1 december – VINTERVÄRMA
En söt men fräsch drink, som ger extra värme tack vare ingefäran.
1/4 muddlat* vinteräpple, cirka 3 cl.
1 cm muddlad ingefära.
Balansera drinken med lika delar citron och sockerlag, ungefär 3 cl av varje. Dekorera med is och äpple.
* Att muddla är att krossa något för att sedan sila ut vätskan. Det finns speciella redskap för att muddla, men om du inte känner dig redo att inhandla nya köksredskap så kan du använda en mortel eller en juicemixer.
BRA ATT VETA – FACKTERMER
Bitter
En smaksättare som säljs på Systembolaget och på internet. Innehåller ofta alkohol, men det finns sorter som innehåller 2 procent. Med bara några droppar bitter i drinken hamnar alkoholhalten
långt under 0,5 procent.
Citronsyra
Görs genom att blanda
5 centiliter citronsyrepulver
i 50 centiliter vatten. Det ger en bra syrlighet att balansera sockerlagen med. Citronsyra ger en fräsch syrlighet utan att tillföra någon annan smak.
Sockerlag
Görs genom att blanda lika delar socker och vatten.
Zest
Zest är oljan som finns
i skalet på citrusfrukter.
Muddla
Att krossa något för att sedan sila ut vätskan. Det finns speciella redskap för att muddla, men det går även att använda en mortel eller en juicemixer.
Kasta en drink
Görs genom att hälla
den mellan två behållare
i en lång kaskad.
Shrub
Innebär att lägga smaksättande frukt i socker. Rör runt så att fruktsaften frigörs och låt den lösa upp sockret, den kan behöva stå i upp till ett dygn. Häll sedan på äppelcidervinäger tills sötman är balanserad.