Världens barn

Cyklar för dottern och Världens barn

Mikael Kulanko är inte bara extremsportare utan också extremt duktig på att samla in pengar till Världens barn. Nu cyklar han 60 mil från Halmstad till galan i Globen.

När Mikael Kulanko 2006 separerade försvann möjligheten att ha ett vardagsliv med sin då 3-åriga dotter. Flickan flyttade med sin mamma till Helsingfors och Mikael blev en lov och helg-pappa. Transporterna fram och tillbaka mellan Sverige och Finland var kostsamma och Mikael insåg att han behövde öka sin intäkter för att kunna träffa sitt barn åtminstone åtta gånger per år.
Där någonstans väcktes ett engagemang för pappors rättigheter och i och med det för Världens barn. Som idrottare tänkte att sportprestationer borde vara ett bra sätt att väcka uppmärksamhet kring frågan.

2012 bestämde han sig för att åka alla loppen på Vasaloppet, vilket innebar 9 lopp på 10 dagar – och han klarade det!

Foto: privat

– Jag kontaktade Världens barn eftersom jag kände att jag behövde ha ett konkret syfte med mitt extremidrottande. Jag startade en Facebook-insamling och fick ihop 80 000 kronor. På den vägen är det, säger Mikael Kulanko och berättar att den sunda livsstilen genomsyrar hela hans tillvaro. Han är ytterst måttlig med alkohol, ser till att sova och äta bra för att prestera på topp.

– Alkoholen begränsar mig och tar alldeles för mycket energi. Jag väljer oftast alkoholfritt, eftersom jag inte har något sug efter alkohol. Jag avskyr att vara bakis och vill vakna pigg och fräsch och fullt närvarande. Det är ett livsval och jag älskar det, säger han.

Sedan starten har han samlat in 550 000 kronor till Världens barn. Av 96 målgångar är 57 för Världens barn.

Den 4 oktober sätter han sig på cykeln för att cykla de 60 milen från hemstaden Halmstad till Globen i Stockholm, dit han räknar med att komma lagom till galan fredag kväll. Han samlar in pengar genom en öppen, digital insamling.

Med dottern har det gått bra, avståndet till trots. Hon är nu 13 år och planerar att flytta till pappa och gå i högstadiet i Sverige.

– Med min historia vill jag visa hur viktigt det är att aldrig sluta kämpa, säger Mikael Kulanko.

Mer från Accent