alkoholfritt

Club Soda utmanar brittisk pubkultur

Att vara engelsman har länge varit synonymt med att ta en pint på puben. Men nu utmanas den brittiska alkoholnormen.

Utmanaren är Club Soda, som grundades av Laura Willoughby, född i Storbritannien, och Jussi Tolvi, från Finland. De definierar sin klubb som ”a mindful drinking movement”, och deras vision är följande: ”Vi vill skapa en värld där ingen ska behöva känna sig fel om de inte dricker alkohol.”

– Club Soda är för den som vill dricka mindre, dricka mer medvetet, eller helt sluta dricka, säger de.

I somras arrangerade Club Soda Storbritanniens första alkoholfria festival  i London, Mindful Drinking Festival, där ett 50-tal alkoholfria varumärken presenterade sina drycker; juicer, vin, öl och cocktails, med mera.

I ett radioinslag från festivalen i BBC:s  radio 4 intervjuas en av många nyfikna besökare.

– För många äldre handlar allt socialt liv om drickande. Vi yngre vill hitta på andra saker att göra tillsammans med våra vänner, säger hon.

För många äldre handlar allt socialt liv om drickande. Vi yngre vill hitta på andra saker att göra tillsammans med våra vänner.

I reportaget påpekas att trenden i det brittiska samhället går mot en mer hälsosam livsstil, att 20 procent av britterna faktiskt inte dricker alkohol alls, och där passar ett nätverk som Club Soda väl in. Den hälsosamma trenden märks även på att många av de mindre producenterna på festivalen satsar på att framställa drycker med mycket låg sockerhalt.

Club Soda har knutit en rad experter från University College London till sig, och använder beteendevetenskapliga teorier och tekniker för att utveckla verktyg som ska hjälpa människor att förändra sin relation till alkohol.

– Oavsett om du vill dricka mindre, göra ett uppehåll eller sluta helt ska du hitta hjälp. Ett slags smörgåsbord att plocka från på vägen till bättre alkoholvanor, säger grundarna.

Mer från Accent