Nykterhet

Café Rådhuset hoppas på en omstart

Den 9 juli är den sista dagen som Café Rådhuset i Ronneby håller öppet. Dålig lönsamhet är orsaken till stängningen. Men hoppet finns om en nystart.

I ett decennium har det populära Café Rådhuset i Ronneby, som drivs av IOGT-NTO, serverat fika och social gemenskap till humana priser. Men nu är det slut med det.

Dyra personalkostnader i kombination med låga priser och långa öppettider har gjort att det inte går längre. Vi gick med förlust förra året och vi kan inte gå med förlust i år igen, säger Kristin Eriksson, som driver Café Rådhuset.

Man har genom åren haft många personer med lönebidrag anställda, men nu har detta successivt fasats ut. Det fungerar så att caféet först måste anställa en person, för att därefter ansöka om bidrag. Ibland blir det inget och då måste vanlig lön betalas.

Kristin Eriksson berättar att caféet är populärt och välbesökt. Många kommer hit för den nyktra gemenskapen och för att man kan sitta här och fika till en relativt billig penning. Och så måste det vara.

Vi kan inte och vill inte mäta oss med de ”fina” caféerna och det finns en poäng med att alla ska ha råd att komma hit, oavsett bakgrund. Just den sociala funktionen har varit mycket viktig. Därför är det jättetråkigt att behöva lägga ner, säger hon.

Beslutet kom hastigt, efter att en föreståndare slutade samtidigt som annan personal ville ha semester.

Då gick det inte längre. Sista dagen vi håller öppet är den 9 juli, säger Kristin Eriksson, som dock inte har kastat in handduken helt.

IOGT-NTO kommer fortfarande att vara ägare till nedervåningen av huset och vi kommer att bedriva verksamhet där. Kanske kan det bli ett medlemscafé så småningom eller kamratstödsverksamhet. Vi håller alla dörrar öppna!

Mer från Accent