Nykterhet

Bryggarna skickade polisen på UNF

_mg_4598

ALMEDALEN: När Sveriges Bryggerier och Sprit- och vinleverantörernas förening kampanjar för sänkt alkoholskatt går UNF några meter bakom och delar ut motinformation. Till slut fick de nog och pratade med polisen om UNFs metoder.

UNFs metoder gillas inte av Erika Nylander, vd på Sprit- och vinleverantörsföreningen. Tillsammans med Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier, har hon ägnat två dagar under Almedalsveckan åt att dela ut information på Visbys gator.

– Både vi och UNF är här och utför ett jobb och då borde vi respektera varandras uppgifter. Nu går de fem steg bakom och förlöjligar oss. Det känns inte respektfullt, de försöker förhindra oss från att föra ut vårt budskap.

Robert Damberg, förbundsordförande för UNF, tycker inte att det finns någon grund för kritiken och hävdar att man inte alls hindrat Bryggareföreningen och Sprit- och vinleverantörernas förening från att föra ut sitt budskap.

– Vi gick fem meter bakom men lät dem föra ut sitt budskap och dela ut sin informtion utan att störa. Sen delade vi ut kompletterande information till samma människor eftersom vi inte tycker att deras budskap ska få stå oemotsagt. Det är ju inte som att vi skulle ha stört med oljud eller så, då kunde jag ha förstått deras reaktion.

Under eftermiddagen växte irritationen hos Erika Nylander och Cecilia Giertta.

– De skällde på både mig och de yngre UNFarna och pratade om personangrepp och förtal, säger Robert Damberg. De blev bara argare och argare.

_mg_4595-version-2

Till slut gick det så långt att Erika Nylander och Cecilia Giertta kopplade in polisen. En av poliserna på plats i Almedalen fick höra att UNFarna störde genom att gå bakom och förlöjliga dem. Någon åtgärd mer än ett kort samtal med de närvarande UNFarna blev det dock inte.

– Jag är besviken på UNF, säger Erika Nylander. Vi har alltid kunnat föra vettiga samtal med IOGT-NTO även om vi tycker olika i sakfrågorna. Jag skulle aldrig drömma om att sabotera deras sätt att föra ut sitt budskap.

Robert Damberg berättar att UNF sett kampanjen från Bryggareföreningen och Sprit- och vinleverantörernas förening och det material de delade ut under måndagskvällen i Almedalsveckan.

– Vi tryckte upp ett eget flygblad till nästa dag och bestämde oss för att punktmarkera dem. Deras argument om att en skattesänkning på alkohol skulle hjälpa är helt enkelt inte sanna. Både erfarenhet och forskning visar att man inte kan lösa problemen med illegal alkohol på det sättet. Vi vill att folk ska veta det.

Text och foto: Pierre Andersson

Bilderna: Algoth Niska, ökänd spritsmugglare för 100 år sedan, tillsammans med Erika Nylander och Cecilia Giertta.


Mer från Accent