Vit jul

Behrang Miri: Vit jul viktigt av solidaritetsskäl

Behrang Miri är ny ambassadör för Vit jul – och blev medlem i IOGT-NTO på kuppen. Här berättar han om varför.

”Jag har just blivit medlem i IOGT-NTO” utbrister Behrang Miri stolt när han kommer in på Accents redaktion.

Han är inte bara nybliven medlem utan också en av årets ambassadörer för Vit jul.

– Jag vill göra det här av solidaritetsskäl. Jag känner till folkrörelsehistorien och vilken roll IOGT-NTO spelat för att förändra den ojämlika resursfördelningen. Att kämpa för nykterhet, folkhälsa och folkbildning var viktigt för att de de lägre klasserna skulle få det bättre, säger han.

Han säger att han är väldigt stolt över svensk folkbildningstradition.

– Det är något vi borde sprida och inspirera andra att ta efter, säger Behrang Miri. Och nu när klyftorna ökar igen behövs IOGT-NTO.Vi är den första generationen som har det sämre än våra föräldrar.

Behrang Miri är muslim och för honom är det självklart att inte dricka.

– Men jul firar jag gärna, säger han.

I Behrang Miris familj äter man persisk mat, dricker alkoholfri glögg, äter pepparkakor och har julgran.

– Jag är en gränsöverskridare som hatar gränser. I stället försöker jag hitta det som är gemensamt. Julen är en högtid där man umgås med sina närmaste och tänder en massa ljus. Det behöver vi i decembermörkret, säger han.

Han tycker att det är självklart att man ska kunna fira varandras högtider. På så vis får vi ta del av varandras berättelser och historier vilket är bra sätt att bekämpa fördomar, förutfattade meningar och rasism.

– Jag håller på med ett projekt, Samtidens högtider, i Malmö. Det går ut på att man ska kunna julpynta staden till jul, men även göra den fin till Ramadan. Vi har alltid inspirerats av varandra och lagt till och dragit ifrån, Lucia, som kommer från Italien, är ett sådant exempel, säger han.

Mer från Accent