Kulturkrock

”I Australien är inte alkoholen lika laddad som i Sverige”

I en globaliserad värld ställs våra svenska alkoholnormer allt oftare mot andra länders. Hur ser omvärlden på Sverige? Accent har pratat med sju personer – från sex världsdelar – som invandrat hit, och bett dem berätta om sina intryck. Josephine Hoffman från Australien tror att alkoholrestriktioner kan göra alkoholen mer spännande.

– Jag har bott i Sverige sedan 1980-talet då jag träffade en svensk man via mitt jobb inom flygbranschen. I min hemstad Sydney bodde jag i ett område som var lite som Södermalm i Stockholm. Där fanns det gott om butiker där man kunde köpa alkohol och på vissa ställen fanns det drive-thru-pubs och drive-thrubutiker med alkohol. Man kunde alltså åka in med sin bil, handla och åka ut igen utan att kliva ur bilen. I Australien finns också så kallade BYO-restauranger, vilket betyder Bring Your Own drink. Det innebär att man betalar för maten, men tar med sitt eget vin. Restaurangen tar bara några kronor för att öppna flaskan.

Själv dricker jag inte så mycket, och bara i sociala sammanhang med vänner och familj. Det gäller att ha koll på hur mycket man dricker och varför. Annars kan det bli problem. Jag är uppvuxen i en familj där det ofta dracks vin till maten – och vi barn fick smaka lite. Attityden till alkohol var väldigt avslappnad.

Enligt min uppfattning blir alkoholen mer spännande om man inför restriktioner.

I början när jag kom till Sverige tyckte jag att det var jättekonstigt med Systembolaget. Att man inte fick handla var man ville eller när man ville. Det kan verka som en god idé och nu har jag ju vant mig. Men faktum är att Systembolaget i sig knappast hindrar folk från att dricka. Man kan ju fortfarande köpa hur mycket man vill. Jag anser att folk borde få bestämma själva över sin alkoholkonsumtion och föredrar den frihet vi har i Australien. Det gör att alkoholen inte blir så laddad som den är i Sverige. Jag minns hur svenskar betedde sig på flyget när jag jobbade. Hur de drack fri sprit utan hämningar, bara för att det var gratis. Så gjorde inga andra. Enligt min uppfattning blir alkoholen mer spännande om man inför restriktioner. Släpper man den fri lär sig folk att hantera den, i alla fall efter ett tag.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer